Zorg

Ontwikkeling premature baby onder controle

De nazorgpoli neonatologie in Hoogeveen houdt premature baby’s langere tijd onder controle. Baby’s die na een zwangerschap van 35 weken of korter ter wereld kwamen, worden tot hun vierde jaar gevolgd door een team van specialisten.

Foto: ANP

Foto: ANP

Mede op initiatief van kinderarts Bas Delsing is in Ziekenhuis Bethesda een speciaal spreekuur opgezet voor te vroeg of te licht geboren kinderen.

Kindergeneeskunde en jeugdgezondheidszorg

Het ziekenhuis en Icare Jeugdgezondheidszorg doen dat samen. Elke twee weken wordt er op de polikliniek kindergeneeskunde spreekuur gedraaid door een kinderarts, een consultatiebureau-arts, gespecialiseerde verpleegkundigen en een kinderfysiotherapeut. “De kinderen kunnen bij een polibezoek door meerdere deskundigen worden gezien”, zegt Delsing. Bij het spreekuur is deze middag door ziekte geen consultatiebureau-arts aanwezig, dus ontvangt de kinderarts de ouders en kinderen. Voor of na het consult met Delsing gaan ze naar de kinderfysiotherapeut of een verpleegkundige. Een aantal kinderen krijgt ook de vaccinaties op het spreekuur.

Gezondheidsproblemen premature baby snel opsporen

De nazorgpoli is volgens Delsing opgezet om de overgang naar huis vanuit het ziekenhuis soepel te laten verlopen. “We kunnen bovendien gezondheidsproblemen of ontwikkelingsachterstanden sneller opsporen en aanpakken.” Met de meeste premature baby’s en peuters die vanmiddag op het spreekuur zijn, gaat het over het algemeen goed. Joyce (22) uit Hollandscheveld komt met haar dochtertje Jaylinn bij de kinderarts. De baby is in april na een zwangerschap van 36 weken ter wereld gekomen. Ze was veel te klein met een geboortegewicht van 1875 gram.De arts ziet in de beoordeling van de kinderfysiotherapeut dat ze zich tot nu toe goed heeft ontwikkeld. “Ze eet en drinkt goed. De hoofdomtrek, de lengte en het gewicht van het kindje zijn rond het gemiddelde, prima dus.”

Groeicurve  premature baby te zien op computer

Op de computer laat hij de groeicurve zien van het meisje. De arts vraagt naar eventuele problemen. Het gaat voor al over groei,voeding,motoriek en gezondheidsklachten. Vervolgens krijgen de kinderen een kort lichamelijk- en ontwikkelingsonderzoek. “Ik ben erg blij met dit spreekuur”, zegt moeder. “Het is toch fijn om te horen dat het goed gaat met je kindje.” Tijdens het eerste levensjaar komen de kinderen met de ouders vijf keer op de nazorgpoli in Hoogeveen. Als ze twee en vier jaar zijn, hebben ze nog een vervolgafspraak. “Vroeg geboren kinderen zijn extra kwetsbaar”,zegt Delsing. De ouders worden zo nodig met hun kind doorverwezen voor extra zorg of behandeling. Ze krijgen ook gerichte adviezen. Dat gebeurt al vanaf het moment dat de baby uit het ziekenhuis wordt ontslagen. De kinderen zijn allemaal in het ziekenhuis geboren en vaak weken opgenomen geweest.

Hoofdje stimuleren bij premature baby

De 28-jarige moeder van baby Daisy (33 weken bij de geboorte) krijgt op het spreekuur van kinderfysiotherapeut Karin Fleuren het advies om speeltjes wat lager in de box te hangen om het kindje te stimuleren haar hoofdje op te tillen. Bij  neonatologieverpleegkundige Anke Brouwer vertelt de moeder dat Daisy last heeft van een schrale huid in haar nek. Ze krijgt praktische adviezen om het nekje goed te drogen. Een 31-jarige Hoogeveense is met haar 2-jarige zoontje Roy bij de kinderarts. Het gaat goed met de jongen die na 34 weken zwangerschap werd geboren (gewicht 1720 gram).

Zoontje eet weinig

Zijn moeder vertelt dat haar zoontje wel weinig eet. “Het gaat moeizaam. Hij doet zijn mondje nauwelijks open.” De kinderarts zegt dat zijn groei en gewicht geen reden geven tot bezorgdheid. Hij stelt de moeder video-interactiebegeleiding voor. “Er wordt dan een filmopname gemaakt tijdens het eten. Pedagogisch medewerksters kunnen op basis daarvan nuttige tips  geven.” Verpleegkundigen van Icare kunnen ook thuis mee kijken als er problemen zijn met drinken, slapen of driftbuien. De nazorgpoli in Hoogeveen draait nu ruim een half jaar. Volgens de kinderarts is de kwaliteit van zorg voor de kwetsbare groep kinderen duidelijk verbeterd.

Premature baby eerst in Couveuse

premature baby

Foto: NDC Mediagroep/ LC

Onrijpe baby vaak eerst in couveuse Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. Wanneer een kind geboren wordt  tussen 37 en 42 weken heet dit op tijd. Ongeveer 8 procent van de baby’s komt te vroeg. De oorzaak is lang niet altijd bekend. Een baby die na 35 weken of nog eerder ter wereld komt of die een laag geboortegewicht heeft, moet altijd extra zorg hebben.Door dat ze klein en onrijp zijn,  kunnen deze baby’s problemen krijgen. De ernst hiervan hangt onder meer af van hoe ver de zwangerschap gevorderd was en van het geboortegewicht.

De baby’s worden op de afdeling neonatologie van een ziekenhuis vaak in een couveuse verzorgd, zodat de omgevingsfactoren goed kunnen worden geregeld. Soms hebben ze extra zuurstof of hulp bij de ademhaling nodigen, kunnen ze nog geen voeding in de maag verdragen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht