Zorg

Oppimpen die scootmobiel!  –  Column Gerdien Boeringa

Lang geleden waren Loes en ik vriendinnen op de Meester Blomschool in Maassluis. Op de middelbare school zijn wij elkaar langzamerhand uit het oog verloren. Totdat Loes 2 jaar geleden weer  kontakt met mij zocht. Het meest verrassende was:  wij bleken allebei in Leeuwarden te wonen, zij het zo’n 7 kilometer uit elkaar!

gepimpte scootmobiel

Ik ben bij Loes geweest, we mailen, komen voorbij op facebook en gisteren kwam Loes bij mij op bezoek. Dat was opnieuw bijzonder want in het  ‘hier en nu’ kennen wij elkaar niet echt. We zijn die spelende meisjes  van 8 niet meer, we hebben geheel andere levens, we zijn anders, zien er anders uit, denken en doen anders maar toch wordt er diep van binnen herkenning aangeboord: “wij kennen elkaar!” Het is gelijk goed, het voelt gelijk vertrouwd en dat is apart.  Geheel vanzelfsprekend pakken Loes en ik onze draad weer op. We praten gewoon verder daar waar we ooit +/- 35 jaar geleden gestopt waren.

Minder leuk en nieuw voor mij: deze week komt de  scootmobiel. Het is een grote stap hier daadwerkelijk gebruik van te maken, ik moet er dan ook niet te lang bij stil blijven staan. Dus stap over die drempel en crossen door de bossen met dat ding! Leasehondje mee,  de humor erin houden en gaan. Gewoon maar eens met het scootmobielen beginnen op die dagen waarop mijn lijf niet mee wil werken. Vooral dit laatste gegeven vind ik moeilijk te accepteren. Maar wie weet bevalt het mij heel goed dat ik zonder inspanning, continue overbelasting en dus minder pijn toch comfortabel overal kan komen.

“Beetje oppimpen die scootmobiel” oppert men om mij heen. “Een mooie hoes  van zebra- of panterstof over de zitting ofzo…” Dit oppimpen klinkt wel leuk al heb ik hier zelf een ander idee bij: opvoeren.  Hupsakee, net als een snorscooter ook met +/- 25 km. per uur van A naar B kunnen sjezen. Toch raadt men mij dit af. Maar waarom eigenlijk? Als ik straks op een scootmobiel zit maakt mij dit toch niet gelijk een randdebiel? Dat dacht ik ff niet: ik ben in het bezit van een rijbewijs, ken de verkeersregels en participeer netjes en alert in het verkeer. Half Nederland rijdt inmiddels op snorscooter of e-bike met een gemiddelde snelheid van 25 km. per uur. Waarom mag ik opeens niet harder dan 15-16 km.? Waarom moet ik mij als scootmobieler opeens door iedereen in laten halen? Nou?

Het is tijd voor actie! Scootmobielers, Verenigt U en laat U niet langer discrimineren! Komt allen met Uw scootmobiel naar Den Haag! Willen wij méér of mínder kilometers per uur kunnen maken? Het zangkoor zal tot in de catacomben van het Binnenhof te horen zijn: “MEER! MEER! MEER!!!”

Deze week sluit ik af met een prijsvraag waarbij onder de goede inzendingen prachtige (!) prijzen te winnen zijn…:  Gerdien wil op bezoek bij Loes, zij wonen 7 kilometer van elkaar vandaan. De scootmobiel van Gerdien wil niet harder dan 16 km. per uur. Daarom laat zij haar scootmobiel door een mannetje opvoeren. De scootmobiel haalt nu een snelheid van 25 km. per uur. Ervan uitgaand dat Gerdien zonder oponthoud en met een volle snelheid naar Loes door kan tuffen; wat is (in naar boven afgeronde minuten)  haar tijdwinst?

 Gerdien Boeringa (50) schrijft om de week met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

 

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht