Zorg

Het is niet de makkelijkste uitweg – Column Mariëlle de Vries

Ik las van de week op internet een bericht over een bekende Nederlander die volgende maand een maagverkleining ondergaat. Omdat het voor zijn gezondheid beter is om overgewicht kwijt te raken. Iets wat ik heel goed snap.

Foto: Myrte Venema

Foto: Myrte Venema

De commentaren onderaan het bericht waren verschrikkelijk negatief. Hij moest maar gewoon gaan sporten, zo dik was hij niet. Ieder pondje komt door het mondje en hij moest niet om aandacht vragen maar gewoon minder eten. En snijden in een gezond lichaam, dat doe je gewoon niet. Herkenbare opmerkingen van mensen die niet doorhebben hoe zwaar deze ingreep is en dat het gevolgen heeft voor de rest van je leven.

Ik heb zelf nooit overwogen om een maagoperatie te ondergaan, om af te vallen. Ik zou er om verschillende redenen ook niet voor in aanmerking komen. Mijn BMI is te laag, 37,3. Om een maagverkleining te kunnen ondergaan moet je een BMI van minimaal 40 hebben of 35 met gezondheidsproblemen als Diabetes of hoge bloeddruk. En daarvoor moet je dan ook langdurig behandeld zijn met medicijnen. De mensen die kiezen voor een zware ingreep hebben alles geprobeerd om af te vallen en zien geen andere uitweg meer. En ik heb geluk dat ik nog steeds op de ‘gewone’ manier gewicht kan kwijtraken.

Dergelijke negatieve commentaren op internet, storen me. Een maagverkleining is geen wondermiddel.  En het is zeker niet de makkelijkste uitweg. Iedereen die voor deze keuze staat moet zich heel goed realiseren dat het een medische ingreep is en wordt daarom intensief begeleid door een internist en een psycholoog. Het is geen kwestie van even naar de huisarts voor een verwijsbrief en hup twee weken later lig je op de operatietafel. Verschillende mensen in mijn omgeving hebben de laatste jaren deze ingreep ondergaan. En ik kan alleen maar respect hebben voor hun keuze.

Vandaag werd bekend dat het brein van mensen met morbide obesitas er anders uitziet. Internist Mireille Serlie aan het AMC in Amsterdam deed daar onderzoek naar. Het schijnt te maken te hebben met dat het brein dopamine in mindere mate herkent en daardoor is het moeilijk de eetlust onder controle te houden. Serlie deed het onderzoek bij een aantal patiënten die een maagverkleining ondergingen en deze werden vervolgens drie jaar gevolgd. Na drie jaar en tientallen kilo’s minder blijkt de eetlust beter geregeld te kunnen worden. Mogelijk kan in de toekomst met medicijnen de herkenning van dopamine beter gereguleerd worden. Ik ben benieuwd naar het vervolg.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht