Zorg

Zomertijd ontregelt biologische klok

Na de zomertijd zijn we allemaal ontregeld. Want zo lang duurt het voordat onze biologische klok weer gelijk loopt met het uurwerk aan de muur. En dat allemaal vanwege de zomertijd.
Zomertijd
De biologische klok loopt ongeveer gelijk met de wintertijd, wanneer de normale tijd geldt.
Die bioklok wordt aangestuurd door het daglicht en trekt zich niks aan van wat wij met onze wekker op het nachtkastje uitspoken.
In de zomer lopen de biologische klok en de gewone klok niet synchroon. Uit onderzoek blijkt dat mensen daar last van hebben, en langere tijd minder goed slapen.

 

Wat kunnen we doen om  minder last van te hebben van de zomertijd?

Het werkt als je ’s ochtends bij het opstaan meteen voor veel licht en lichamelijke activiteit zorgt. De gordijnen om acht uur wagenwijd open dus en de paden op de lanen in, voor een verfrissende wandeling of fietstocht. En dan ’s avonds zorgen dat het vroeger donker is, om je biologische klok verder te herprogrammeren.
Dus de gordijnen dicht en de schemerlampen aan.

 

Wie heeft die zomertijd bedacht?

In 1907 opperde een Britse aannemer het plannetje om de klok in het voorjaar een uurtje vooruit te zetten, om zo wat langer profijt te hebben van het daglicht. Meer tijd om spijkers te slaan en een muurtje te metselen. Hoewel, in zijn geval wordt gezegd dat hij het wilde om ‘s avonds langer op de golfbaan te kunnen staan. Hoe dan ook, het zijn de Duitsers die tijdens de Eerste Wereldoorlog officieel de zomertijd hebben ingevoerd. Om kolen te besparen in oorlogstijd.

 

Wanneer begon de zomertijd in Nederland?

Nederland kende van 1916 tot 1945 de zomertijd. In 1977 vond vanwege de oliecrisis de herintroductie plaats. Want, zo dacht men, het is energiebesparend als het ’s avonds langer licht blijft. In de Amerikaanse staat Arizona denken ze daar anders over. Daar hielden ze er na een jaar al weer mee op (1967), toen ze zich realiseerden dat de hele energiebesparing teniet werd gedaan door de airco’s die een uur langer bleven doorblazen.

Waarom hebben we niet het hele jaar door gewoon zomertijd?

Er gaan wel stemmen op om het hele jaar door de zomertijd te hanteren, zoals sinds 2011 in Rusland gebeurt. Dan ben je die moeizame overschakelingen kwijt en houd je de voordelen van de lange zomeravonden. In de winter heeft ’zomertijd’ bovendien als voordeel dat veel mensen vóór het duister thuiskomen.
Maar: het blijft ’s ochtends dan wel heel lang donker! In ons land zou het dan in december bijvoorbeeld tot kwart voor tien donker blijven in plaats van tot kwart voor negen.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht