Zorg

Kinderen ontregeld door zomertijd

Ieder voorjaar gaat de klok een uur vooruit. Kinderen kunnen last hebben van de overgang van winter- naar zomertijd. Dat zegt slaaponderzoeker Kristiaan van der Heijden van de Universiteit Leiden.
“Je merkt niet steeds dat kinderen slaperig zijn, maar het wordt wel duidelijk bij taakjes die veel denkwerk vereisen”, zegt Van der Heijden. “Bij baby’s en erg jonge kinderen kan dit zich uiten door meer te huilen en prikkelbaar zijn.”
zomertijd

Foto: Leeuwarder Courant

Overgang winter- naar zomertijd

De overgang van winter- naar zomertijd heeft als direct gevolg dat iedereen een uur minder kan slapen dan normaal. “Omdat de overgang in de nacht van zaterdag op zondag valt, kan je dat ondervangen met uitslapen”, aldus Van der Heijden. “Maar ook de dagen erna hebben kinderen er last van. Gewoon eerder naar bed sturen biedt geen oplossing.

In de uren voor de normale bedtijd maken de hersenen een stofje aan waardoor je actiever wordt, om te voorkomen dat je voortijdig in slaap valt. Je kan danwel in bed gaan liggen, maar dat heeft geen zin.”

Wakker worden na zomertijd

Niet alleen het slapen gaan, maar ook het opstaan is moeilijk in de eerste dagen na het ingaan van de zomertijd. “Het is sowieso al bekend dat kinderen ’s ochtends traag op gang komen en lange tijd nodig hebben om goed wakker te worden. Maar nu moeten ze voor hun gevoel een uur vroeger dan normaal opstaan, waardoor het nog langer duurt voordat ze normaal kunnen functioneren.”

Aanpassen aan zomertijd

Het aanpassen aan de zomertijd kan een hele tijd duren. “Uit recent onderzoek onder volwassenen en adolescenten blijkt dat het weken kan duren voordat de biologische klok helemaal is aangepast. Voor jonge kinderen is dat onderzoek nog niet gedaan, maar ik verwacht dat hier hetzelfde geldt”, aldus Van der Heijden.

Ritme aanpassen zomertijd

Ouders kunnen hun kinderen helpen zich sneller aan te passen aan het nieuwe ritme. “Dat kunnen ze doen door ’s ochtends bij het opstaan meteen voor veel licht en lichamelijke activiteit te zorgen. De gordijnen wagenwijd open dus en als het even kan de kinderen te voet of met de fiets naar school brengen in plaats van met de auto. ’s Avonds is het zaak ervoor te zorgen dat het vroeger donker is. De gordijnen dicht en de schemerlamp aan.

Slaaptips kinderen

De laatste paar uur voor het naar bed gaan niet te wild doen, werkt ook bevorderlijk. Rustige spelletjes, een verhaaltje, een liedje, rustig tanden poetsen en de pyjama aandoen dus. Geen wilde spelletjes meer, want daar worden ze te wakker van.”
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht