Zorg

Verdrietig – Column ALS Mariska van Gennep

Op zondagochtend ga ik bij mijn moeder op bezoek. Sjonny was wat later uit bed en besluit niet mee te gaan. Sinds mijn moeder verhuisd is heeft ze moeite met wennen aan haar nieuwe stekkie, niet verwonderlijk na 46 jaar, maar we zijn blij dat ze er woont en dat er geïndiceerde zorg voor haar komt. Het is heel gezellig samen en de tijd vliegt voorbij. Ik besluit dat ik nog even bij een bouwmarkt naar binnen ga, gewoon even rondneuzen. Ik heb nog tijd want de thuiszorg komt om kwart over één bij Sjon en het is bijna half één.

blog 18 roosjes

Na tien minuten heb ik het gezien en rij door naar huis. Terwijl ik de achterdeur inkom, zie ik tot mijn verbazing, dat de dame van thuiszorg door de voordeur naar buiten gaat. “Ze was vroeg” geeft Sjon aan. Hij heeft zich er prima mee gered en de dames weten ondertussen allemaal waar de spullen voor Sjonny staan. Toch vraag ik het die avond even na aan degene die Sjonny dan helpt. Het blijkt dat je een half uur voor en een half uur na de afgesproken tijd thuis hoort te zijn. En mocht er iets tussen komen, dan kunnen we altijd bellen, dat doet thuiszorg ook. Er kan altijd wat gebeuren onderweg. Mooi, dan kan Sjonny ook gewoon mee en hoeven we niet heel lang te wachten. Dat scheelt enorm.

De telefoon gaat. Het is de huisarts die een verbaasde mij vraagt of hij langs mag komen. Natuurlijk mag dat, ik heb Sjon ook gevraagd. Binnen tien minuten is hij er ook. We gaan zitten en ik heb het al snel steenkoud. Waarschijnlijk staan boven alle ramen nog open. Om het gesprek niet te verstoren, blijf ik gewoon zitten. De huisarts is heel benieuwd hoe Sjon de sonde ervaart en hij neemt rustig alle tijd om Sjon’s ingetypte antwoorden af te wachten.

De wond doet vrijwel geen pijn meer en het dompelen gebeurd één dezer dagen. (Dompelen is het naar binnen duwen van de sondeslang, zodat deze niet vastgroeit). We hebben het nog over het gesprek van vorige keer, wat er allemaal nog kan gebeuren bij ALS. Dit keer staan we er niet te lang bij stil. Als er wat gebeurd (bijvoorbeeld een longontsteking, dit komt vaker voor bij ALS patiënten), is altijd Sjon degene die beslist wat hij wil in de vorm van medicatie, naar een ziekenhuis of niet enzovoorts. En als hij nu zó besluit, kan het op dat moment best veranderen. Toch is het voor ons beiden prettig, dat de huisarts met ons over zulke onderwerpen praat. Ik heb het gevoel, dat we ons enigszins kunnen voorbereiden. Nooit helemaal, want de ziekte blijft onvoorspelbaar. Voor iedereen.

Die dag erna heb ik het ineens te kwaad. Bij het stofzuigen met onze nieuwe stofzuiger (de oude deed het niet meer, Marleen en Hendrik hebben nog gepoogd hem te maken) sta ik te huilen. Sjonny kijkt me verbaasd aan. De tranen stromen over mijn wangen en het stopt niet meer. Ik loop naar hem toe en kruip lekker tegen hem aan. Hij aait me over mijn hoofd en na een tijdje kalmeer ik wat. Ik kan hem niet uitleggen wat er is, het is me op dit moment allemaal te zwaar. Het gesprek met de psycholoog vorige week zit me nog dwars en helemaal lekker ben ik niet. Tel er nog wat klussen bij op die in mijn ogen persé gedaan moeten worden, wat op dat moment niet lukt en het is feest. Ik besluit die dag verder heel kalm aan te doen. Mezelf opjagen heeft geen zin en gestrest raken al helemaal niet. Via de app word ik door vriendinnen opgebeurd. Ik mail met de psycholoog en krijg al gauw antwoord terug. Dat scheelt een stuk, wat in mijn ogen een probleem is, blijkt anders uitgelegd te kunnen worden. Fijn dat ik niet drie weken gewacht heb. ’s Middags ga ik even slapen. Dat helpt enorm. Ik kan er weer tegen, wie weet hoe lang we nog op elkaar mogen bouwen.

Een paar dagen later doen we lopend boodschappen. Het handige aan een rolstoel is dat er achter een boodschappentas kan hangen. Dat ik die vervolgens weer (veel te) vol laad, is af en toe lastig, maar deze keer gaat het prima. We lopen het winkelcentrum uit als we klaar zijn en Sjonny vraagt iets. Ik kan hem niet verstaan, dus ik loop om hem heen om ook te zien wat hij zegt. Ik begrijp hem echt niet. Ik blijf even staan en dan ineens valt het kwartje.

Hij vraagt heel lief of ik een bosje bloemen wil. Ik geef hem een knuffel en ja natuurlijk wil ik dat heel graag! Ik draai de stoel met Sjonny erin om en we gaan naar de bloemist. Er zijn al tulpen die mooi zijn, deze keer valt mijn oog op een bos prachtige rozen. Twee kleuren, echt heel mooi. Sjon ziet aan me dat ik echt heel blij ben met dit lieve gebaar. ’t Is misschien raar, maar als je zo met ziekte geconfronteerd wordt, zijn de kleinste dingen in het leven echt heel belangrijk. En dit moment is er één met een gouden randje.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht