Zorg

Piek in nieuwe medische behandelcentra

Het aantal nieuwe praktijken van medisch specialisten en medische dagbehandelcentra is flink toegenomen. Vorig jaar werden er 3790 opgericht, tegen 580 in 2014. Dat is een toename van ruim 550 procent, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

03004744

Hierdoor zijn ongeveer vier van de tien van dit soort praktijken en behandelcentra die Nederland rijk is, vorig jaar opgericht. Het was voor specialisten door een wijziging in de declaratieregels extra interessant om een eigen bedrijf te starten, zegt het CBS. Het statistiekbureau heeft evenwel niet uitgezocht of dat de belangrijkste oorzaak was voor de grote toename.

De meeste bedrijven die vorig jaar het levenslicht zagen, waren overigens managementadviesbureaus. Maar die ondernemingen gingen ook het meest ten onder. Volgens het CBS openden in 2015 ruim 12.000 adviesbureaus hun deuren met als specialiteit management en bedrijfsvoering. Van dit bedrijfstype werden er tegelijkertijd ruim 7000 opgeheven.

Verder begonnen er vorig jaar veel bouwbedrijven en praktijken van verloskundigen en paramedici (beide ruim 6000). En er kwamen circa 8000 nieuwe webwinkels bij. Deze aantallen zijn echter minder opvallend, zegt het CBS. Ook in de voorgaande jaren werden deze bedrijfstypen vaak gestart.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht