Zorg

Ongeval vaak tijdens opstarten en afronden werk

Ernstige arbeidsongevallen vinden vooral plaats tussen 09.00 en 11.00 uur en tussen 15.00 en 16.00 uur, blijkt uit een vrijdag verschenen onderzoek van de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie.

 

Ambulance achterkant

Vermoedelijk komt dat doordat mensen ’s ochtends gehaast zijn om aan de slag te gaan en ’s middags nog snel een klus willen afronden. Medewerkers in de industrie, de afvalbranche en de bouw krijgen het vaakst te maken met arbeidsongevallen. De ernstigste ongelukken gebeuren in de bouw doordat bouwvakkers van veelal onveilige steigers afvallen.

Vooral jongeren in de leeftijdscategorie vijftien tot en met 24 jaar lopen relatief veel ernstige verwondingen op. Dit geldt ook voor uitzendkrachten.

In de horeca vallen de meeste slachtoffers in het weekend. Voor de sector cultuur, sport en recreatie is de ‘ongevalsdag’ de woensdag. In de landbouw, bosbouw en visserij vallen juist de meeste slachtoffers op maandag en dinsdag, aldus de inspectie.

Jaarlijks vinden er ruim 2000 ernstige arbeidsongevallen plaats. Het aantal dodelijke slachtoffers is de laatste vier jaar vrij constant en ligt rond de zestig per jaar.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht