Zorg

De jacht op HPV. Hpv prik of niet?

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Voor de één vanzelfsprekend, voor anderen een vraag. Al twintig jaar is er een vaccin dat een redelijk goede bescherming biedt tegen het humaan papillomavirus (hpv) dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Toch duikt er soms nog twijfel op over de noodzaak. In Nederland trouwens meer dan in landen als Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Australië.

HPV

Foto: NDC Mediagroep/ LC

Daar laat zeker 90 procent van de opgeroepen meisjes en jonge vrouwen zich inenten, in Nederland blijft de teller steken op 65 procent.

Jeannette Provoost en Ingrid Hoogma, beiden werkzaam bij GGD Fryslân: ,,Ziektepreventie behoort tot de taken van de GGD. Daarbij gebruiken we allerlei middelen om inwoners van Friesland meer eigen regie en verantwoordelijkheid te geven. We merken dat er soms onduidelijkheid en discussie is rond hpv. Daarom pakken we nu dit thema op. Het is belangrijk dat ouders en dochters daarover in gesprek gaan.’’

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij jonge vrouwen. Elk jaar ontwikkelen ongeveer zes- tot zevenhonderd vrouwen in Nederland de ziekte en dat leidt bij een kwart van hen tot overlijden. Daarmee is deze ziekte een vrij zeldzame.

De aandoening raakt echter een veel grotere groep: bij meer dan achtduizend vrouwen wordt elk jaar een voorstadium van de kwaal ontdekt. De impact is bovendien extra groot omdat baarmoederhalskanker relatief jonge vrouwen treft, ook vrouwen die nog zwanger willen worden. De standaardbehandeling is een grote operatie die bovendien een normale zwangerschap en bevalling in de weg kan staan.

Uitstrijkje

Bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 30 tot 60 jaar wordt getracht de ziekte te traceren door het bekende uitstrijkje, dat eens in de vijf jaar wordt afgenomen. Daarbij wordt met een lepeltje of een borsteltje een beetje weefsel van de baarmoedermond gehaald.

Dit bevolkingsonderzoek is succesvol: heel wat vrouwen met het voorstadium kunnen op tijd worden behandeld.

Vaccinatie

Zo’n twintig jaar geleden kwam er een belangrijk nieuw wapen beschikbaar: de vaccinatie tegen de twee gevaarlijkste varianten van baarmoederhalskanker die samen verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de ziektegevallen. Elk jaar worden alle meisjes van 12 of 13 jaar opgeroepen om zich met tussenpozen van zes maanden twee keer te laten inenten door medewerkers van de GGD.

Provoost en Hoogma: ,,In Nederland wordt dat pas sinds 2009 gedaan, daarom kun je aan de hand van cijfers nog niet zoveel zeggen over de resultaten. Maar de ervaring in andere landen leert dat de hpv-prik bijna 100 procent bescherming biedt gedurende in elk geval tien tot vijftien jaar. Hoe langer we ervaring opdoen, hoe meer zekerheid we daarover krijgen.’’

GGD

De GGD besteedt veel aandacht aan voorlichting over seksueel overdraagbare ziekten. Aandacht voor de hpv-vaccinatie is onderdeel daarvan. Daarbij stuit de gezondheidsdienst zo af en toe op twijfelaars over de prik alsook op notoire tegenstanders.

,,Het is een hardnekkig gerucht dat hpv-vaccinatie tot gezondheidsproblemen zou leiden. Vaak gaat dat terug op verhalen uit Amerika waar een meisje zou zijn overleden en anderen onvruchtbaar worden. Ook wordt wel beweerd dat het toegepaste vaccin schadelijke stoffen zou bevatten. Dat laatste is gewoon niet waar en de verhalen over incidenten hebben wetenschappers in zowel Europa als de Verenigde Staten nooit bevestigd kunnen krijgen. Natuurlijk gebeurt het bij al die miljoenen inentingen weleens dat iemand kort daarna iets overkomt, maar een oorzakelijk verband is tot nu toe niet aangetoond.’’

Lareb

In Nederland deed Lareb, het centrum dat onderzoek doet naar bijwerkingen van medicijnen, vorig jaar een studie naar eventuele ongewenste effecten van de prik tegen baarmoederhalskanker. Het leverde niets verontrustends op. Soms hebben meisjes een rode, pijnlijke plek op de bovenarm, deze verdwijnt vanzelf. Toch bestaat er bij de GGD begrip voor tegenstanders van de vaccinatie.

,,We willen vooral dat de meisjes en hun ouders goede voorlichting krijgen en daarna een bewuste keuze maken. Uiteraard staan we helemaal achter het nut van de prik, maar het blijft uiteindelijk een vrijwillige beslissing.’’

Feiten

  • Ongeveer acht op de tien vrouwen die seksueel actief zijn, krijgen ooit een hpv-infectie. Meestal ruimt je lichaam dit virus binnen enkele maanden zelf op. Soms blijft het aanwezig. Dan kan een voorstadium van baarmoederhalskanker en later kanker ontstaan.
  • Hpv is de afkorting van humaan papillomavirus.
  • Het hpv-vaccin beschermt vrouwen tegen twee gevaarlijke varianten (type 16 en 18). Deze veroorzaken samen 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker.
  • Je hebt met een inenting geen garantie dat je de ziekte niet oploopt, maar je bent wel beter beschermd.
  • Mannen kunnen dragers zijn van het hpvvirus en het verspreiden.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht