Zorg

Wat zit er in tabak? Nicotine verslavender dan heroïne

“Ik heb er tabak van “. De uitdrukking geeft aan dat iemand ergens schoon genoeg van heeft. Hij baalt. Een uitdrukking die afkomstig is uit de wereld van de tabak. Oorspronkelijk was de uitdrukking “ergens de balen tabak van hebben”. Zonder het te weten gebruiken we toch regelmatig tabak, althans het woord. Iedereen kent “tabak”, maar wat weten we er eigenlijk van?

Wat zit er in tabak

Bij tabak hebben veel mensen het beeld van een sigaret, een sigaar of mogelijk een tabaksplantage in Amerika, met mensen die tabaksbladeren plukken. Maar wat is dat eigenlijk voor product en wat gebeurt er bijvoorbeeld na de pluk. Dat zien we niet. En juist tijdens het productieproces gebeurt er veel.

Maar laten we ons eerst eens beperken tot de tabak zelf. Onbewerkt. Daar zitten allerlei stoffen in die gerookt kunnen worden. De stof die er voor zorgt dat je blijft roken is nicotine. Deze stof zit van nature in tabak en wordt “de werkzame stof” genoemd. Werkzame stof betekent dat er een werking vanuit gaat op de hersenen, die voor veel mensen prettig is.

Werking nicotine

Veel mensen denken dat nicotine een kalmerend effect heeft op de hersenen. Maar eigenlijk is dat niet zo. Nicotine wordt namelijk  gerekend tot de “opwekkende of stimulerende middelen. Daarmee valt het in dezelfde categorie als bijvoorbeeld cocaïne. Alleen is nicotine veel minder sterk.

Hoe kan het nou dat veel mensen denken dat het een kalmerend effect heeft? Dat komt vooral door wat mensen er mee doen. Ze gebruiken een sigaret in perioden van ontspanning en ook in perioden van spanningen. Als je altijd tegen jezelf hebt gezegd dat roken je ontspant en dat je er rustig van wordt, wordt het steeds weer bevestigd: “roken ontspant mij”, “roken ontspant mij”. En omdat je dat ook van anderen hoort, wordt dát de waarheid. Roken ontspant. Voor je gevoel. Want eigenlijk komt de ontspanning ook door het feit dat je bezig bent om de lichte ontwenningsverschijnselen op te heffen. De roker ervaart zoiets als “trek in een sigaret”.

Nicotine

Van alle genotmiddelen is nicotine het meest verslavend. Nog verslavender dan bijvoorbeeld heroïne. Ga maar na; we kennen weinig mensen die zo af en toe roken. Ze zijn er wel, maar ze zijn veruit in de minderheid. Verreweg de meeste rokers zijn verslaafd. Was dat niet zo, dan hadden veel mensen er niet zo’n moeite mee om te stoppen. Vraag dat maar eens aan een roker.

Wat zit er nog meer in tabak en tabaksrook?

Schrik niet. Er zitten meer dan 4000 stoffen en chemische verbindingen in tabak.  Dat komt onder andere door de toevoegingen aan tabak. De producent stopt allerlei middelen in tabak om het voor een beginnende roker niet al te bitter te maken. En ….niet onbelangrijk, om de roker aan het roken te houden. Op onderstaande afbeelding staan enkele van de stoffen die in tabak en tabaksrook zitten.

stoffen-in-een-sigaret

Teer

Al deze stoffen en verbindingen hebben een effect op het lichaam. Sommige zijn betrekkelijk onschuldig. Andere stoffen daarentegen zijn uiterst schadelijk, zeker op een langere termijn. Een belangrijke schadelijke stof is teer. Bekend als een veroorzaker van longziekten. Dus tabak: er zit meer in dan je denkt.

Meer weten?

http://www.watziterintabak.nl/Welke_additieven_zijn_er

of

http://www.rivm.nl/toevoegingentabaksproducten/products.html

 

Bert Soenveld, is functionaris gezondheidsbevordering bij GGD Fryslân. Hij schrijft iedere maand over roken voor Gezondheid en co

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht