Voeding

De Grote Schoonmaak – Column diëtist Janet Noome

“Ik wil starten met de grote schoonmaak” zei cliënte, “wat vind jij daar van?”. Na enig doorvragen bleek het niet over haar huis te gaan maar over haar lijf. Mevrouw was namelijk van plan om te gaan ‘detoxen’. Wat is detoxen? We noemen het ook wel ontgiften. Meestal is het een sapkuur met daarin superfoods die je gedurende een aantal dagen of  weken moet volgen. Soms worden klysma’s aangeraden om de darm te ‘reinigen’.

dn-bb-JanetNoomedeto

Het idee er achter is dat na verloop van tijd allerlei gifstoffen uit milieu en voeding, zich in het lichaam zouden hebben opgehoopt. En die moeten worden opgeruimd en afgevoerd.  Een soort grote schoonmaak dus. Je bent na afloop van de detox weer fit en energiek, en soms zelfs slanker. Lichaam en geest zijn weer in balans en je kunt er weer maanden tegen. Althans, dat wordt ons beloofd door de bedrijven die deze detoxkuren aan ons willen verkopen.

De hamvraag is echter:  Is detoxen nodig? Moet ons lichaam zo nu en dan een handje geholpen worden omdat het lijf het alleen niet af kan? Dat lijkt een lastige vraag. Want hoe meet je of iemand fitter is geworden? Komt het door de detox? Of omdat iemand gedurende die kuur gestopt is met ongezond eten, meer is gaan bewegen en geen alcohol meer drinkt? Misschien is de kracht van een gezonde leefstijl wel de reden van energieker worden.

2015-06-14 11:17:48 ROTTERDAM - Verschillende groenten tijdens een gratis lunch op Plein 1940 tijdens het evenement Damn Food Waste. Met de actie wil de organisatie voedselverspilling onder de aandacht brengen. ANP BAS CZERWINSKI

ANP BAS CZERWINSKI

Daarnaast heeft ons lijf twee grote troefkaarten en dat zijn de organen lever en nieren. Deze organen zijn namelijk non-stop aan het ontgiften. In feite is ons lichaam-zelf één grote detox machine.  Je kunt   wel stellen dat bij een gezonde voeding met veel verse voedingsmiddelen lever en nieren minder belast worden dan bij junkfood. Zo heeft iemand met obesitas ook vaak een overwerkte lever. Dat is een extra argument om gezonder te gaan eten en leven. Een ongezonde leefstijl repareer je niet met een detox kuurtje.

Kortom: “detoxen” is niet nodig. Onze superorganen lever en nieren doen het zuiverende werk al dag en nacht, gratis en voor niks.

 

Janet Noome is diëtist en heeft een praktijk in Emmen

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht