Zorg

Kleine dingetjes – Column ALS Mariska van Gennep

Eigenlijk wil ik het helemaal niet zien. Sjonny gaat achteruit. Niet zo hard als in het begin, maar toch gestaag kan hij steeds minder dingetjes. Om een voorbeeld te geven, zijn overhemden hangen allemaal met de knoopjes dicht in de kast, zodat hij ze zo aan kan trekken. Sinds een aantal weken doe ik zijn sokken aan. Ook loopt hij vaker even naar buiten omdat hij het warm en/of benauwd heeft. Allemaal kleine dingetjes…

blog 19 niet willen zien

Bij Hendrik op school heeft een goed gesprek plaatsgevonden om hem wat verlichting te kunnen bieden, maar ook aan Veerle en Marleen merk ik dat de rek er soms uit begint te raken. De kinderen zitten overvol van de situatie en natuurlijk gaat het gewone leven ook door met alles wat er gebeurd. En hoe lang moeten we nog verder? Gisteren las ik het overlijdensbericht van een mede ALS patiënt, zijn lichaam heeft de strijd opgegeven. Dat soort berichten hakt er hier flink in.

Dan krijgt Sjonny last van een verstopping. Dit heeft hij voor de operatie ook eens gehad, toen was het met een laxeermiddeltje snel opgelost. Nu blijft het vervelend en hij heeft steeds een heel vol gevoel. Hij heeft er duidelijk last van. We overleggen met thuiszorg en de dienstdoende dame belt met een collega. Samen geven ze aan dat er middelen zijn, die makkelijk via de sonde toe te dienen zijn. Ik bestel het bij de huisarts en Sjonny en ik halen het samen bij de apotheek. Dan hebben we direct weer een lekkere wandeling. Omdat we niet weten wat het resultaat is, wordt het de volgende dag bij de sondevoeding gegeven  zodat hij er ’s nachts geen hinder van ondervindt. Na twee dagen heeft hij nog weinig resultaat. Hij blijft hinder ondervinden en kan hierdoor ook moeilijk plassen. Ik overleg met de assistente van de huisarts en Sjon kan een soort kleine klysma krijgen. Deze wordt gehaald en is er net als thuiszorg er is. De lieve dame wil hem wel toedienen, zodat ik het ook kan leren. Het is maar goed dat zij dit doet, want Sjon’s zitvlak is aardig rood. Dit komt van het vele zitten in dezelfde houding. De dame neemt onmiddellijk actie en belt voor een speciaal zitkussen om ‘doorliggen’ te voorkomen. Want dan zijn we nog verder van huis. Huid die eenmaal open is gegaan op die manier, is lastig weer te helen. Sjon zelf legt alvast een deken dubbel op zijn zitplek, zodat hij wat anders komt te zitten. ‘s Avonds vertelt hij al er minder last van heeft. Ik hoop dat het met het zitkussen helemaal goed komt!

Er zijn ook lichtpuntjes, zeker. Die koesteren we dan ook elke dag weer. Eén lichtpuntje was dat de dag voor Kerst onze kater weer is teruggekomen dankzij de dierenambulance. Na acht maanden gezworven te hebben, is hij weer terug. Gevonden in een wijk zo’n 6 kilometer verderop. Mensen hebben hem gelokt met voer, omdat ze dachten dat er een zwangere poes liep. Ik ben ze erg dankbaar. Zwanger zal hij nooit worden, waarschijnlijk waren het wormen (hij heeft onmiddellijk een kuur gehad). Wat er verder allemaal gebeurd is blijft ook een raadsel, Diego is wat slechtziend, al voordat hij vertrok, maar hij is verder helemaal ongeschonden. We zijn zo opgelucht dat hij er weer is!

Meer lichtpuntjes zijn familie en vrienden die trouw op bezoek komen of even bellen hoe het gaat. Soms komt er iemand onverwachts, maar gelukkig bellen de meesten voordat ze langskomen. We willen heel graag iedereen ontvangen, maar Sjon kan één bezoekje per dag aan. Hij geniet er wel zichtbaar van. Afgelopen week hebben we heerlijk koffie gedronken in een restaurantje met mijn broer en schoonzus. Het uitje heeft hem goed gedaan, alhoewel hij ’s avonds moe was. Op visite bij zijn broer met vrouw en kinderen was heel gezellig en Sjon’s ogen glommen.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht