Zorg

MCL erkend als behandelcentrum voor spierziekten

Als enige niet-academisch ziekenhuis heeft het MCL eind vorig jaar van Spierziekten Nederland de erkenning gekregen als behandelcentrum voor spierziekten. Een erkenning die goed past bij het topklinisch profiel van het MCL. Neurologen Elly van der Kooi en Judith Krudde behandelen momenteel ruim tweehonderd patiënten met veelal zeldzame spierziekten.

MCL, Ziekenhuis, Leeuwarden

Dit in nauwe samenwerking met de revalidatieartsen en hun team. De verwachting is dat dit aantal nog gaat toenemen de komende jaren. De spierziekten waar het om gaat zijn onder andere myotone dystrofie, FSHD, OPMD, polyneuropathie, myasthenia gravis en ALS.

Diagnostiek vindt meestal plaats in een van de academische centra, waarna patiënten voor begeleiding en behandeling naar het MCL verwezen worden. In een aantal gevallen kan ook in het MCL diagnostiek plaatsvinden. Over deze taakverdeling zijn duidelijke afspraken gemaakt tussen de neurologen van het MCL en de academische ziekenhuizen in het land. Sinds de erkenning worden patiënten steeds vaker vanuit de academische ziekenhuizen verwezen naar het MCL. Dit is voor patiënten uit Friesland een grote verbetering, omdat ze nu dichter bij huis terecht kunnen voor behandeling van hun zeldzame chronische aandoening.

Spierziekten zijn doorgaans chronische ziekten en meestal niet te genezen. De behandeling is daarom vooral gericht op het omgaan met de ziekte en met de gevolgen ervan op het dagelijks leven. Soms op het vertragen van het ziekteproces en de lichamelijke beperkingen die de ziekte met zich meebrengt. In het MCL krijgen patiënten met spierziekten begeleiding en voorlichting van gespecialiseerd verpleegkundig consulenten en de genoemde neurologen.

Meer informatie over de verschillende spierziekten en de erkende spiercentra is te lezen op www.spierziekten.nl.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht