Zorg

Ik geniet met volle teugen – Column Mariëlle de Vries

“Ik weet het allemaal even niet meer”, zei ik tegen mijn voedingsdeskundige. “Ik val niet echt af, kom ook niet aan. Maar ik heb moeite om moeite te doen voor het afvallen. En daardoor word ik boos op mezelf en daardoor word ik chagrijnig en merk ik dat ik weer in allerlei kleine valkuilen van voorheen trap. Het gaat allemaal niet zo snel, als ik zou willen. Ik ben niet perfect en haal deadlines niet.”

Foto: Myrte Venema

Foto: Myrte Venema

Ze keek me aan en zei dat ik nu precies deed wat ik jarenlang deed. Te hard zijn voor mezelf. En teveel deadlines stellen. Precies dat wat in het verleden mijn afvalpogingen deed mislukken. Veel kilo’s kwijt raken kost tijd. En dat het nu even minder gaat, is eigenlijk helemaal niet zo verwonderlijk met een full-time baan, sporten, afvallen en ook nog in mijn vrije tijd flink hard in mijn huis klussen. Zoveel ballen hoog houden gaat altijd ten koste van iets en dat was nu dan even mijn gewicht dat stagneerde. “Kijk waar je vandaan komt en voor wie je dit doet”, was wat ze me meegaf.

Voor mezelf

Oh ja ik doe dit voor mezelf en voor niemand anders. Iedereen heeft er wel een mening over. Als het goed gaat, maar zeker als het slecht gaat. Ik voel me fijn in mijn lijf, het is niet langer dat logge omhulsel waar ik een hekel aan had. Ik beloon mezelf niet meer met eten, maar met ervaringen. Ik mag alles eten wat ik wil, maar maak daarin bewuste keuzes, dus ik eet niet alles. Ik sta al een tijdje stil. Maar mijn leven staat niet stil. Ik kan weer bewegen. Heb weer conditie. Kan genieten van eten en vooral ook van mijn thuis. Mijn glas is niet half leeg maar halfvol. Ik geniet met volle teugen, maar ik vergeet heel soms dat ik niet perfect hoef te zijn.  En dan word ik soms een beetje boos op mezelf, omdat het niet gaat zoals het volgens anderen zou moeten gaan. Tenminste dat vul ik dan maar even in voor anderen. Maar dat is iets wat ik helemaal niet moet doen, want het is prima zoals het gaat. Ik kom er wel, zonder de deadline die ik mezelf opleg.

 

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht