Zorg

Over een kussen – Column ALS Mariska van Gennep

Sjon’s moeder komt op bezoek. Ze is verbaasd dat ik er ben, soms ben ik even eruit als zij komt dan heeft Sjon gezelschap, maar vandaag ben ik gewoon thuis. Veerle en Marleen komen er even bij zitten en we praten gezellig wat. Dan ziet oma Sjon’s speciale kussen op de bank liggen..

Mariska

Omdat Sjon rode plekken achter op zijn rug/billen had, belt thuiszorg voor hem met een uitleencentrale voor een antidecubituskussen. Dat is een kussen om te voorkomen dat je doorligplekken krijgt. Bij de uitleen wordt aangegeven dat het in verband met (zorg)verzekeringen niet meer bij hen leverbaar is. Ze vragen mijn telefoonnummer om mij terug te bellen voor doorverwijzing naar een firma of uitleencentrale die nog wel levert. Dat gebeurt die dag niet. Die avond overleg ik met thuiszorg wat te doen. We gaan het via de huisarts proberen.

Ik bel de volgende ochtend en vraag om een verklaring voor een antidecubituskussen. De assistente geeft aan dat onze arts er de week erop weer is en dat ze het hem zal vragen. Thuiszorg heeft er bij mij op aangedrongen, dat het haast heeft en dat geef ik door. De assistente gaat het snel regelen zegt ze via een andere dokter. Ik hang op en bel de leverancier van de rolstoel. Ik vertel dat Sjon een antidecubituskussen nodig heeft. Die hebben ze, maar omdat Sjon via de afdeling WMO van de gemeente de rolstoel gekregen heeft, moet de WMO toestemming geven voor het kussen. Ik vraag voor de zekerheid of een huisartsenbrief voldoet. Jammer maar helaas.

Ik bel de assistente van de huisarts onmiddellijk terug en vertel dat ze haar actie mag staken. Ze dankt me vriendelijk en ik pak de telefoon om de afdeling WMO te bellen. Daar krijg ik een man, die ik het hele verhaal doe. De dame waar we altijd contact mee hebben is er niet. Na mijn uitleg wat voor soort kussen Sjon nodig heeft, begrijpt de man mij (nog) niet. Hij geeft aan een collega te raadplegen en dan krijg ik de dame wel aan de lijn. Ze geeft aan dat ik beter had kunnen mailen. Daar kan ik even niets mee en ik leg uit dat Sjon een kussen nodig heeft. Zij gaat het regelen bij de rolstoelleverancier. Eindelijk actie. Die middag wordt er gebeld door de leverancier. Er ligt een kussen klaar en als ik dit kussen haal, krijg ik uitleg over het opblazen en leeglopen.

Een heel vriendelijke man laat het me zien. Het kussen heeft allemaal blokjes, die met elkaar verbonden zijn. Daar komt door het opblazen lucht in. Als je er op gaat zitten verschuift de lucht meer naar de blokjes waar je niet op zit. Onder je billen moet ongeveer 3 cm lucht komen. Ik dank de man heel hartelijk dat hij me dit heeft uitgelegd en ga vol goede moed naar huis. Ik blaas het ding vol op, zoals geleerd en Sjon gaat er op zitten. Hij zit wel een halve meter hoger dan normaal. We laten het kussen leeglopen en ik voel hoe hij zit.

Het is wel hilarisch om hier zo mee bezig te zijn. Sjon wil nog wat zakken en dan is het goed. Hij zit er die avond op. Maar niet echt prettig. Die halve meter hoger zorgt voor minder steun in de rug en zijn hoofd valt naar voren. De volgende dag pakt hij zijn opgevouwen deken weer en hij verzit zo vaak mogelijk. Zijn billen/onderrug zijn al een stuk minder rood. Thuiszorg regelt een antidecubitus zalf. Kijken of dat helpt. De leverancier belt na twee dagen hoe het kussen bevalt. Niet dus…hij komt ook niet door de rolstoeltest, daarin zit Sjon ook niet lekker op het kussen. Er komt een adviseur om te kijken welk kussen eventueel wel bij Sjon’s houding past. Eind goed?

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht