Zorg

Schoonheidsademie moet Botox-horror voorkomen

Het Erasmus MC in Rotterdam biedt sinds kort een academische opleiding aan voor schoonheidsbehandelingen als botox en peelings. ,,We zien nog regelmatig dat het mis kan gaan.”

 AFP PHOTO ANTONIO SCORZA

AFP PHOTO ANTONIO SCORZA

Iedere vrijdag is op het Erasmus MC Aesthetics, de opleidingskliniek voor cosmetische dermatologie, het ‘complicatiespreekuur. ,,Op zo’n dag zien we toch wel tien mensen bij wie het mis is gegaan,” zegt initiatiefnemer van de opleiding, dermatoloog Tamar Nijsten. De meest voorkomende gevallen die de hoogleraar dan behandelt, zijn complicaties met fillers. ,,Die kunnen hele nare chronische ontstekingen opleveren,” zegt de dermatoloog. ,,Dat uit zich in rode bobbels, en zwaar ontstoken absessen. Meestal in het gelaat.” Dat heeft een zware weerslag op de patiënten. ,,Het kan heel invaliderend werken. In het gezicht is zoiets ook constant zichtbaar. Mensen voelen zich kwetsbaar.”

Wetenschappelijke opleiding

De professionalisering van de cosmetische dermatologie is een van de redenen dat Nijsten het initiatief nam voor een wetenschappelijke opleiding. ,,Hiermee nemen wij onze verantwoordelijkheid.”

Daarnaast zag de dermatoloog een toename van de vraag naar de opleiding onder dermatologiestudenten. ,,Zij wilden graag ervaring opdoen.” Tot slot moet het Erasmus MC Aesthetics uitgroeien tot een kenniscentrum voor cosmetische dermatologie waar mensen terecht kunnen voor bijscholing en waar onderzoek wordt gedaan.

Hiermee is het Erasmus MC het eerste academische ziekenhuis in Nederland dat zich waagt aan een opleiding voor cosmetische dermatologie. Tot nog toe worden de fillers in de klinieken voornamelijk ingespoten door artsen met een basisdiploma. ,,Je ging het gewoon doen als behandelaar,” zegt Nijsten. ,,Sommige klinieken leiden hun mensen zelf op. Er zijn ook workshops waarbij je een middag een bepaalde vaardigheid leert. Maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als een opleiding van 6 maanden.”

Kritiek

Kritiek is er ook. Zo zou een academisch ziekenhuis niet bedoeld zijn voor ingrepen die niet medisch zijn. Nijsten begrijpt de kritiek. ,,Deze opleiding klinkt misschien tegennatuurlijk en controversieel. Maar een academisch ziekenhuis is wel de plaats waar artsen worden opgeleid. Noem mij een andere plek waar dat gebeurt. Er zijn geen alternatieven voor.” De discussie over het belang van de estetische opleiding gaat de dermatoloog niet uit de weg. ,,Van wrijving komt glans. Ik zie het niet als onze taak, maar het zou natuurlijk wenselijk zijn als er eisen komen waaraan artsen moeten voldoen voordat zij deze behandeling mogen geven.”

Opleidingskliniek

Twee jonge dermatologen volgen inmiddels de academische opleiding in het Erasmus MC. In 6 maanden tijd leren deze artsen in opleiding hoe ze botox moeten inspuiten, gezichtscontouren verbeteren met fillers en oneffenheden weglaseren. Om praktijkervaring op te kunnen doen, heeft het Erasmus MC onder de naam Erasmus MC Aesthetics een soort opleidingskliniek opgericht als onderdeel van de afdeling dermatologie.

Net als bij ander schoonheidsklinieken staat er een overzichtelijke prijslijst voor de ingrepen zoals het wegspuiten van rimpels met botox (een locatie 150 euro) en fillers (tweede spuitje 25 procent korting) op de website.

,,Als je wilt opleiden, heb je wel patiënten nodig,” verklaart initiatiefnemer dermatoloog Tamar Nijsten. ,,We kunnen niet trainen op varkenspootjes en sinaasappels.” Klanten hoeven overigens niet bang te zijn dat er maar wat wordt aangemodderd door de jonge dermatologen. ,,De artsen in opleiding staan onder begeleiding van een ervaren arts. Dat gebeurt overal in academische ziekenhuizen. Daar wordt zorg geleverd door een tandem van een arts in opleiding en een ervaren arts.”

Ambitie

De behandelingen in de kliniek leveren geen winst op voor Nijsten en zijn team. ,,Ook geen verlies, maar wat we eventueel overhouden vloeit terug naar het Erasmus MC.” De dermatoloog heeft de ambitie dat uiteindelijk vier tot zes dermatologiestudenten tegelijkertijd terecht kunnen in de opleidingskliniek. ,,De opleiding is niet verplicht voor de dermatologiestudenten,” zegt Nijsten. ,,Het is een vrijwillige verdiepingsstage voor studenten die geïnteresseerd zijn.”

Naar proefpersonen voor een gratis behandeling is de kliniek dus niet op zoek. Alleen bij workshops of trainingssessies voor professionals worden soms modellen gebruikt. ,,Die laten we dan niet betalen. Maar dat is ook niet in een zorgsetting.”

Velthuis Kliniek

Peter Velthuis, de oprichter van de Velthuis Klinieken voor cosmetische behandelingen, is betrokken bij de opleiding. ,,Hij wil graag zijn kennis en ervaring overdragen in een academische setting,” zegt Nijsten. Daarvoor ging Velthuis met een aantal ziekenhuizen in gesprek. In Rotterdam was er belangstelling. ,,Wij deden hier al dermatochirurgische ingrepen,” zegt Nijsten. ,,Behandelingen die zowel cosmetisch als medisch zijn, zoals een littekencorrectie na kanker in het gezicht. De stap was klein.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht