Zorg

Sterilisatie met Essure kan ongedaan gemaakt

Vrouwen die Essure-implantaten willen laten verwijderen, kunnen zich bij hun eigen gynaecoloog melden. Dat laat de NVOG, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, maandag weten. Ook kunnen ze zich rechtstreeks tot de NVOG wenden, waar een lijst bekend is van gynaecologen die zijn gespecialiseerd in het ongedaan maken van sterilisatie.

Essure

Essure-implantaten zijn een sterilisatiemethode die bestaat uit kleine veertjes die in de eileiders worden geplaatst. Sommige vrouwen krijgen echter last van de implantaten, waarschuwde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Net als de NVOG eist de Amerikaanse waakhond meer onderzoek en betere informatievoorziening.

In Nederland zijn bij zo’n 30.000 vrouwen Essure-implantaten geplaatst, weet gynaecologe Marlies Bongers van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. ,,Bij zo’n 170 à 180 zijn ze verwijderd. Sommige vrouwen krijgen klachten, soms heel ernstige.”

Het verwijderen van de implantaten wordt meestal door de zorgverzekering vergoed omdat het een medisch noodzakelijke behandeling is.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht