Zorg

Familieuitje – Column ALS Mariska van Gennep

We gaan vanmiddag op een uitje. Eindelijk gaan we naar het speelgoedmuseum, het was al eerder gepland, maar nog niet van gekomen. Wat we daar gaan doen met vier volwassenen en een puber? Jeugdsentiment van onze kinderen. Toen ze klein waren zijn we er ook eens geweest en we gaan kijken of het nog zo leuk is. Een rolstoel is er, dat hebben we uiteraard van te voren gecheckt. Want vijf mensen en een rolstoel is te veel voor onze auto.

blog 21 familie

Veerle rijdt ons er naar toe. Lachen, want Sjon fungeert als navigatiesysteem (die hij ook op schoot heeft) en wijst steeds van te voren welke kant Veerle op moet rijden. Als ze het niet begrijpt kijkt ze mij aan in de spiegel. Bij het speelgoedmuseum aangekomen staat de rolstoel al keurig klaar. Gelukkig hebben we een kussen meegenomen zodat Sjon iets comfortabeler kan zitten. We kijken eerst beneden rond naar winkeltjes, poppenhuizen en een tentoonstelling van prachtig gemaakte figuren gevormd uit oude naaimachines, fotocamera’s en meer oude materialen. We spelen een spelletje ganzenbord op een groot tafelkleed en dan gaan we naar buiten.

Lachen, gieren en brullen om de fietsen waar de kinderen opzitten. Hendrik heeft niet door dat zijn broek smerig wordt – de fiets wordt gestuurd  met het grote voorwiel, waar ook de trappers aanzitten – en het wiel gleed langs zijn been. Mag de pret niet drukken. We spelen met hoepels, de kinderen lopen op stelten en zitten op de voorloper van een trapauto, die aangedreven wordt door een hendel naar voren en naar achteren te bewegen. Dan staat Sjon bij één van de fietsen.

Ik ben bezorgd dat hij erop wil zitten, hij ligt helemaal dubbel, hij wilde alleen op de foto. Het wordt een prachtportret van ons tweetjes. Hendrik waagt zich nog op de blokken (soort bliklopen) en dan gaan we door de dreigende lucht weer naar binnen. Met de rolstoel in een kleine lift waar Veerle en Marleen om beurten een verdieping hoger met Sjon meegaan. Op de eerste verdieping zijn prachtige poppen, waaronder de Julianapop en poppenhuizen te bewonderen en een flink aantal Dinky Toys. Deze beroemde autootjes zijn eerst gefabriceerd door Meccano, ik leer ook nog vanmiddag! Via Aap-Noot-Mies gaan we nog een verdieping hoger, waar een trein helemaal rond rijdt en wat kinderen aan het knutselen zijn. Marleen dacht dat ze hier vroeger een mozaïek gemaakt heeft. Ik kan het me niet meer herinneren…

 

Via een prachtige route waarbij Sjon weer als navigator fungeert rijden we naar Loon voor een kopje koffie met. Een lekkere afsluiter voor een prachtige middag. Weer één met een gouden randje!

blog 21 Sjon en ik

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht