Zorg

Het taboe ‘slechte adem’. Hoe kom je aan een slechte adem?

Veel mensen deinzen wel eens terug als hun gesprekspartner uit zijn mond ruikt en durven dit ook niet aan de betreffende persoon te melden. Op slechte adem rust dus een taboe, en niet zo’n klein beetje. En dat is jammer, want in de meeste gevallen valt er wat aan te doen. Hoog tijd dus om dit taboe te doorbreken.

tandenborstel

Hoe kom je aan een slechte adem?

Slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Het kan uit de mond zelf komen of een oorzaak buiten de mond hebben, bijv. uit het keel, neus of oor-gebied, of uit de longen. In dit laatste geval is het van belang de cliënt te verwijzen naar een medisch specialist.

In verreweg de meeste gevallen ligt de oorzaak van de slechte adem echter in de mond. Door óf een tandvleesontsteking (herkenbaar aan bloedend tandvlees) óf een tongcoating (bacteriën vooral op het achterste gedeelte van de tong). En daar is wat aan te doen.

Wat doet slechte adem met mensen?

Angst voor sociale afwijzing speelt een rol. Mensen kunnen door dit probleem in een sociaal isolement raken, worden onzeker. Ernstige slechte adem (halitose) kan zelfs substantiële economische gevolgen hebben. Door de effecten van schaamte op sociale interactie, kan dit een succesvolle carrière in de weg staan.

Omdat je went aan je eigen mondgeur, weet je niet altijd zelf dat je uit je mond ruikt. Uit onderzoek van Flycatcher blijkt 12% van de volwassen Nederlanders last te hebben van een slechte adem. Wellicht ligt dit percentage dus nog hoger, maar weet men niet dat men een slechte adem heeft. Je helpt elkaar het taboe te doorbreken door het de ander te zeggen als hij uit zijn mond ruikt. Dan kan die persoon er wat aan gaan doen.

tandenborstels

Wat kan de mondhygiënist betekenen?

De mondhygiënist, de HBO-opgeleide professional in preventieve mondzorg, kan dit probleem, dat vaak ook een psychische component heeft, samen met de cliënt aanpakken. In het geval van tandvleesproblemen kan er een behandeling gestart worden om dit te verhelpen. In geval van tongcoating zal veel aandacht worden besteed aan de tonghygiëne. In zeer ernstige gevallen kan ook worden verwezen naar een speciaal halitosespreekuur.

Een gezonde mond is niet alleen belangrijk als het gaat om de mondgeur, maar is ook van belang voor de algemene gezondheid. Zo is bekend dat er een relatie is tussen mondgezondheid en bijv. diabetes en hart- en vaatziekten. Redenen genoeg om de mond heel erg goed te verzorgen en een mondhygiënist te bezoeken.

Handig om te weten

De meeste mensen bezoeken een mondhygiënist pas na advies van de tandarts. Dit is niet nodig: je hebt namelijk geen verwijzing nodig. Maar liefst 43% van de Nederlanders weet dit niet. Ook voor kinderen is een bezoek aan de mondhygiënist goed en behandeling van jeugd tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht