Zorg

Chirurg: Meer longkanker Brabant door veeteelt

Brabanders krijgen vaker longkanker dan mensen in de rest van Nederland. Dat stelt oncologisch chirurg Ignas van Bebber van het Jeroen Bosch ziekenhuis, aldus Omroep Brabant. Volgens hem komt dat deels door de intensieve veehouderij in de provincie.

2008-02-28 00:00:00 WARMOND - Op boerderij De Eenzaamheid in Warmond maken Jan en Roos van Schie Goudse boerenkaas. De boerderij is alleen over water te bereiken. Van de melk van ruim 50 eigen koeien wordt bijna dagelijks kaas gemaakt. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Brabanders krijgen in vergelijking met de rest van het land niet vaker kanker, maar wel vaker longkanker. Brabant staat dan tweede. ,,Dat kun je nog niet meteen één op één relateren aan de ammoniakuitstoot of aan fijnstof, dat moet verder onderzocht worden”, vertelt Van Bebber, die echter wel een duidelijke relatie ziet.

De GGD ontkent een verband. Uit cijfers blijkt dat in het afgelopen decennium in West-Brabant en in de regio Hart van Brabant een toename van het aantal sterfgevallen door longkanker is geweest, maar in Zuidoost-Brabant niet.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht