Zorg

Overlevers: Lisa werd slachtoffer van geweld

Ik hield iedereen op afstand, zodat ze niet te weten zouden komen wat er aan de hand was. Om hen te beschermen”.

Foto: Arie Bruinsma

Foto: Arie Bruinsma

Lisa verbrak een relatie, waarin ruzie en geweld een steeds grotere rol speelden. Tot het moment dat ze letterlijk een mes op haar keel gezet kreeg. Ze kon alleen nog aan haar (stief-)broertjes en zusjes denken. Lisa belde haar moeder om te zeggen dat ze naar huis zou komen. ‘Als ik niet binnen een kwartier weer bel, kom me dan zo snel mogelijk halen!”

Er ging een periode van twee jaar aan vooraf; een periode waarin steeds vaker ruzie werd gemaakt. Waarbij het servies regelmatig door de kamer vloog. Lisa vraagt zich nog steeds af waar het misging. Het geweld is de relatie ingeslopen en werd steeds heviger. En naarmate het geweld toenam, verwijderde Lisa zich steeds meer van haar familie en vrienden. Uit bescherming; van zichzelf en van hen. “Gek eigenlijk, dat je je afkeert op het moment dat je de hulp het meest nodig hebt”.

Lees hier verder

Overlevers is een fotoproject van Arie Bruinsma. Alle verhalen zijn door hem geschreven en de foto’s door hem gemaakt. “Als fotograaf wil ik dingen vastleggen, laten zien wat er toe doet, informatie geven en delen. Het beeld is interpretabel, net als de werkelijkheid. Wat we zien is niet altijd wat we weten.” “We weten heel veel niet. Niet van onszelf, laat staan van anderen. Iedereen heeft een kruisje, we zijn allemaal overlevers.”

Meedoen aan deze serie?

Ben je gegrepen door één of meerdere verhalen en foto’s? Heb je zelf iets overleefd en wil je dit delen? Dat is misschien mogelijk. Stuur een e-mail naar arie@ariebruinsma.nl of stuur me een berichtje via sociale media. Je krijgt van mij binnen 2 werkdagen een reactie.

Meedoen is op eigen verantwoordelijkheid. Dit is een open project. ,,Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je verhaal om en ben ik niet op zoek naar “sensatie”. Je hebt inspraak over de inhoud en wat je wel of niet wilt delen en samen bepalen we ook hoe we de foto vormgeven.”, aldus Arie Bruinsma.

,,Ik hoop vooral op herkenning en hoop. Maar je komt wel op de foto en je verhaal komt wel op deze site en op facebook. Daarnaast zou het kunnen dat je verhaal en foto worden gebruikt voor een boek, expositie of publicatie. Met het meedoen accepteer je dus dat dit het geval is.”

Dit is de facebookpagina van Overlevers en hier vind je meer verhalen

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht