Zorg

Zorgen over te veel baby’s met brandwonden

De Nederlandse brandwondencentra maken zich zorgen over het grote aantal baby’s dat met brandwonden in het ziekenhuis belandt. Een kwart van alle patiënten met brandwonden is tussen de nul en vier jaar. Dat zijn ruim tweehonderd kinderen per jaar.

2egraads brandwond_hete theeDeze cijfers dalen niet. De Nederlandse Brandwondenstichting start daarom een campagne om ouders actie te laten nemen. Het motto is: kijk naar de ontwikkeling van het kind en volg het stappenplan!

Als baby’s rond zeven maanden zijn, kunnen ze voorwerpen vastgrijpen en gebeuren er vaak ongelukken met hete vloeistoffen zoals thee en koffie. ,,Het grote aantal heetwater-verbrandingen bij jonge kinderen moet dalen”, zegt Traumachirurg Annebeth de Vries, werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk. ,,De gevolgen van brandwonden door hete vloeistoffen bij deze groep jonge kinderen zijn heftig. Kinderen hebben een veel dunnere huid en het verbrand lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht