Zorg

Overlevers: Aleida en haar gezin overleefden een brand

Het is zaterdagavond. Jouke maakt een laatste rondje door de stal, doet het licht uit en komt in huis. “Nog een biertje?”, vraagt hij aan zijn vrouw Aleida. “Ach ja, doe maar eentje”, is het antwoord. De op één na jongste dochter is zojuist nog naar bed gestuurd met de boodschap nu niet meer beneden te komen maar te gaan slapen.

Aleida

Drie dochters liggen boven op bed, de oudste is op stap met vrienden. Aleida gooit nog een laatste blok hout op de kachel. Als ze goed en wel zitten klinkt er een luide knal. De schrik slaat hun om het hart. Aleida loopt naar de trap in de gang, kijkt omhoog en ziet een grote vuurzee door het luik van de zolder.

Brand! Een alles verwoestende brand. Het lukt Aleida de kinderen van boven te halen. Jouke komt met de brandblusser. “Bel de brandweer maar, daar kun je niets mee”roept Aleida. Jouke belt de brandweer en een paar buren om te komen helpen. Aleida en Jouke gaan nog een keer het huis in en redden een paar tassen met boodschappen en een paar foto’s. Ook het fototoestel en de mobiel worden mee gegrist. De geiten, konijnen, kippen en andere klein vee worden uit de stal gehaald en in de melkput in de stal naast de boerderij gezet. De hond wordt gered uit de vuurzee en Aleida gaat met de kinderen in de (bevroren) auto zitten

Het was de boerderij waar ze al 20 jaar lief en leed delen. Het was de boerderij van de Pake en Beppe van Aleida. De boerderij van de ouders van Jouke. De boerderij waar hun 4 kinderen geboren werden en opgroeiden. Binnen een kwartier is er niets meer te redden. Alles is weg. Aleida bedenkt opgelucht dat de doopjurk waar de kinderen in gedoopt zijn, er nog is. Die hangt bij haar zus.

Na 20 minuten arriveert de brandweer. Door de kou en de gladheid was de brandweerauto uit de bocht gevlogen. De brandweercommandant is duidelijk: “De boerderij is niet meer te redden!” Gelukkig staat de wind van de stal af en kan die gered worden. De koeien kunnen op stal blijven. De volgende ochtend moet er gewoon weer gemolken worden. In overalls en laarzen van de buren.

“Toen mijn zus met de meisjes terug naar de boerderij kwam, kon ik niet meer. Daar stonden ze, met de veel te grote schoenen aan. Ik besefte dat ik niets meer had. Geen onderbroek, geen kleding, niets eens eten voor de hond.”

Lees hier verder

Overlevers is een fotoproject van Arie Bruinsma. Alle verhalen zijn door hem geschreven en de foto’s door hem gemaakt. “Als fotograaf wil ik dingen vastleggen, laten zien wat er toe doet, informatie geven en delen. Het beeld is interpretabel, net als de werkelijkheid. Wat we zien is niet altijd wat we weten.” “We weten heel veel niet. Niet van onszelf, laat staan van anderen. Iedereen heeft een kruisje, we zijn allemaal overlevers.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht