Zorg

Op wilskracht verder na hersenbeschadiging

Wie door een ziekte of een ongeluk hersenletsel oploopt, heeft meestal levenslang. Wilskracht en positiviteit kunnen patienten verder brengen. ,,Ik wilde vooral laten zien hoe knap het is dat ze toch weer leerden om positief te denken.’’ Lennart Rodenhuis (20) uit Sneek maakte voor zijn opleiding Film en Media aan het Friesland College een documentaire over twee mensen met een hersenbeschadiging.

FotoEricMarita-01
Marita (44) uit Pingjum heeft een herseninfarct gehad en heeft nu afasie, een chronische taalstoornis. Ze kan zich verstaanbaar maken, maar praten kost haar wel moeite. In de scènes die Rodenhuis met haar draaide spreekt ze zinnen die eerst woord voor woord zijn uitgeschreven. Eric (55) uit Sneek heeft een mildere vorm van afasie. Wie hem hoort praten, merkt het niet, maar hij is zijn geheugen kwijt vanaf het moment dat hij na een operatie aan holtes in zijn hoofd in coma raakte en een paar uur van de wereld was.

Samen bezoeken Marita en Eric geregeld schoolklassen om uit te leggen wat hersenletsel met een mens kan doen. Marita werkte voorheen als boekhouder maar kan dat werk nu niet meer doen. Eric was interim-manager en heeft die baan ook moeten opgeven. Rodenhuis filmde het tweetal vooral uit bewondering voor hun positiviteit. ,,‘Ik en jij kan meer dan je denkt’, zei Marita op een gegeven moment met haar beperkte woordenschat. En dat is eigenlijk precies de kern.’’ Rodenhuis maakte van die woorden ook de titel van zijn film.

Hij hoopt dat zijn documentaire helpt om begrip te kweken voor mensen met een hersenbeschadiging. ,,Ik wil laten zien dat het leven soms heel anders kan lopen dan je vooraf denkt.’’
De film is maandag 21 maart om 20:00 uur hier te bekijken: https://www.facebook.com/Lennart.Rodenhuis.Videoproducties
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht