Zorg

Plasklachten verminderen bij bekkenfysiotherapeut

Plasklachten verminderen bij bekkenfysiotherapeut. Een geeft adviezen en oefentherapie die gericht is op verbetering van de functie van de spieren van bekken, bekkenbodem, lage rug en buik.

bekkenfysiotherapeut

Ada Ponstein is bekkenfysiotherapeut in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Foto: Ko Oost

De bekkenfysiotherapeut behandelt zowel vrouwen als mannen maar ook kinderen met klachten van de lage rug, de buik, het bekken en de bekkenbodem en plasklachten. De bekkenbodem heeft speciale aandacht binnen de bekkenfysiotherapie. Deze spierlaag onder in het bekken heeft drie functies: het openen en sluiten van de bekkenuitgangen, het ondersteunen van de organen in het bekken en bijdragen aan de stabiliteit van bekken en lage rug.

Bekkenfysiotherapie: Wanneer?

Indicaties voor bekkenfysiotherapie zijn onder andere urine incontinentie, regelmatig terugkerende blaasontsteking, plasklachten (vaak moeten plassen) , verlies van ontlasting, verstoppings-of verzakkingsklachten, prostaatklachten, pijn in buik of bekkenbodemgebied, pijn tijdens het vrijen, voor-en nazorg rond een operatie of bij bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap.

Klachten bij mannen en kinderen

,,Mannen kunnen ook klachten hebben die voortkomen uit een niet juist gebruik van de bekkenbodemspieren. Denk hierbij aan pijnklachten in het bekkenbodemgebied, erectieklachten of plasklachten. Ook kinderen kunnen verwezen worden naar een bekkenfysiotherapeut. Zij hebben dan problemen met plassen of poepen.’’

Video

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht