Zorg

Navigatiesysteem – Column Lyme Esmee Kamphuis

Dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden weet iedereen. Stel je nu eens voor dat je noodgedwongen naar Rome moet, maar dat het Rome waar je naar toe moet niet van deze tijd is. De wegen die naar Rome leiden zijn onverhard, overwoekerd of vragen tolgelden waar je u tegen zegt. Een aantal wegen zijn zelfs levensgevaarlijk of zijn nog niet eens ontdekt.

Image-2

Soms tref je struikrovers die je meedogenloos leegplukken en je vervolgens haveloos achterlaten. Er zijn ook routes waarbij je, mits je er genoeg voor betaalt, een routebeschrijving krijgt. Halverwege kom je er dan achter dat de beschrijving niet klopt, dat wegen doodlopen of worden omgeleid en dat je niets aan die routebeschrijving hebt. Daar sta je dan, kaalgeplukt en verdwaald. Welke weg je ook kiest, elke weg heeft obstakels en geen enkele weg is simpel. Voor je het weet belandt je in niemandsland.

Zelf probeer ik nu al bijna drie jaar in Rome te komen. Ik weet dat ik er nog lang niet ben, maar ik ben op weg. De weg die ik nu bewandel voelt voor mij op dit moment het beste. Het is veilig tegen struikrovers en er worden me geen valse beloftes gedaan over het bereiken van mijn eindbestemming. Vrienden en familie die deze zware weg met mij bewandelen geven mij waardevolle adviezen en steunen mij op mijn weg. Soms kruis ik wildvreemden die beweren dat ik een andere kant op moet, de hogesnelheidstrein moet nemen, of mijn navigatiesysteem moet gebruiken. Zij kennen deze wegen niet, zijn nog nooit in Rome geweest en snappen niet dat ik uit alle mogelijke routes zorgvuldig een keuze heb gemaakt. Daarnaast is één ding zeker: voor deze wegen bestaat geen navigatiesysteem! Ook is er voor geen enkele weg een hogesnelheidslijn, auto, paard of fiets beschikbaar. Het wordt nog gekker als men zegt: “Je kunt jezelf naar Rome denken!” Dat kan namelijk niet. De weg naar Rome moet nederig op blote voeten worden afgelegd en dat gaat langzaam. Helaas is van geen enkele route zeker dat deze daadwerkelijk in Rome zal eindigen. Het meest kwetsende is dat sommige vreemden met hun tips en adviezen suggereren dat je er niet alles aan doet om in Rome te komen en indien je de eindbestemming niet bereikt, dit je eigen schuld is. Storend is ook wanneer men een reclamefolder met ‘de beste weg naar Rome’ toestuurt en hiervan de inhoud, zonder enige verdieping, klakkeloos voor waarheid aanneemt.

Mocht mijn weg niet meer goed voelen, dan ga ik -samen met mijn reisgenoten- weer zorgvuldig op zoek naar een andere route. Als ik advies nodig heb, dan vraag ik dat allereerst aan de mensen die mij bijstaan op mijn weg en aan lotgenoten die ook in Rome proberen te komen, of er zelfs al gearriveerd zijn. Het Rome dat mijn lotgenoten en ik proberen te bereiken is ‘de genezing van chronische Lyme’. Er wordt door velen nog steeds vanuit gegaan dat Rome makkelijk en snel te bereiken is. Mensen word wakker, dit is niet geval! Tot onze grote spijt bevindt Rome zich in een andere tijd. Natuurlijk weet ik dat elk advies goed bedoeld wordt, dat stel ik elke keer voorop. Misschien maak ik er geen vrienden mee, maar ongevraagd advies van vreemden? Daar bedank ik voor.

Tekst lyme

Esmee Kamphuis (27) heeft de ziekte van lyme. Iedere maand laat ze ons lezen hoe het is om lyme te hebben. Wil je het verhaal van Esmee lezen klik dan hier

Lees hier de eerder verschenen columns van Esmee

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht