Zorg

DNA leidt steeds vaker naar verdachten

Het lukt steeds vaker om DNA-sporen aan verdachten te koppelen. In 2015 waren er 5.643 matches, ruim vierhonderd meer dan in 2014, staat in het jaarverslag van de DNA-databank voor strafzaken, dat donderdag verscheen. 

Dna

Een verklaring voor de stijging is de toename van het aantal personen dat in de databank is opgenomen. In 2015 waren dat er 23.341, tegenover 20.112 in 2014. Het aantal internationale matches lag in 2015 op 1.761. Hierbij gaat het in ruim 40 procent van de gevallen om Nederlandse sporen die overeenkomen met personen in buitenlandse databanken.

Ook wordt in het rapport aandacht besteed aan Massive Parallel Sequencing (MPS). Deze nieuwe techniek ontleedt DNA-fragmenten specifieker, waardoor de bewijswaarde stijgt. Naar verwachting vervangt MPS over vijf tot tien jaar de huidige technologie.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht