Zorg

Een elektrische rolstoel en zwarte tape – Column ALS Mariska van Gennep

Al heel snel na de afspraak met de ergotherapeute word ik gebeld door de WMO dame van de gemeente over de elektrische rolstoel. Ze stelt enkele vragen en geeft dan aan dat de rolstoel besteld gaat worden en ze maakt een afspraak verderop in de week. Er komt dan een stoel mee, om te zien of dit een goeie is. Heel snel en makkelijk. Zelfs de “duw”rolstoel hoeft (nog) niet ingeleverd te worden. Deze kan in bruikleen blijven bijvoorbeeld om mee te nemen in de auto. Met de Elro (elektrische rolstoel) is dat absoluut niet mogelijk, zal ook later blijken.

blog 21 familie

Drie dames

Als ik die dag even boven ben, laat Sjon als de bel gaat de mensen binnen met de Elro. Drie dames komen hem brengen. De ene is ons contactpersoon van de WMO, de andere van de firma die de stoel levert en de derde is een nieuwe medewerkster van de firma, die meeloopt om alles te leren. Sjon mag in de stoel zitten en met allerlei inbussleutels wordt de Elro verder voor hem passend gemaakt. Ze laat het kussen wat leeglopen, zodat Sjonny comfortabeler zit, de neksteun wordt zo neergezet dat hij er makkelijk tegen aan kan leunen en zo nog wat dingetjes. Hij mag er mee naar buiten rijden, om te kijken hoe het gaat bij de goot bij ons achter het huis.

De goot overbruggen

Eerst door de tuindeur. – Afgelopen week heb ik met Marleen de vuilstort bezocht, om de in de keuken bij de tuindeur staande eettafel en stoelen af te voeren. Ik vind het heel jammer dat ons ontbijt- en knutselplekje verdwenen is, maar dan kan Sjon veel makkelijker naar buiten. – De drempel bij deze deur is net te hoog, ik leg tijdelijk de buitenmat er neer, zodat de overgang naar buiten niet te groot wordt. Ook het gootje blijkt moeilijk te zijn om door te rijden. Voor de deur wordt een metalen opritplaat besteld, voor de goot is het nog even een probleem geeft de mevrouw van WMO aan. Omdat de rijplaat op openbare grond komt te liggen, is deze makkelijk mee te nemen. Ze zegt er wel bij dat het voor mij lastig is om in de schuur te zetten, dan lijkt het mij ook niet heel simpel om mee te nemen voor een ander… Na een dag wordt ik gebeld door de firma voor de drempel en de goot. De dame komt die middag even kijken, neemt de maten van de deur op en kijkt dan even naar de goot. Hier moet een gewone rijplaat komen, waar water onderdoor kan. Zij ziet het probleem van het weghalen niet echt. We wonen vrij rustig en achteraf, niet midden in het centrum.

Zwarte tape

Woensdagmiddag komt de fysiotherapeute aan huis. Van één van de dames van thuiszorg hadden we gehoord, dat er bij ALS patiënten wel eens medical taping wordt toegepast als het hoofd naar voren valt. Sjon heeft hier (ook) last van en de nekondersteuning die hij heeft vindt hij een ramp. Dit ding drukt vrij zwaar op zijn borst. Ik heb al een paar (e-mail en gewone) gesprekken gevoerd met de fysiotherapeute en zij gaf aan, dat ze dit vaker gedaan had. Het is altijd wel afwachten, bij de ene persoon slaat het aan, bij de ander niet. Ik ben wel blij dat Sjonny het wil proberen. Hij krijgt twee zwarte banen over zijn rug naar zijn nek, om te kijken of de spieren nog enigszins gestimuleerd kunnen worden, om het hoofd rechterop te houden. Lukt dat niet, dan kan er altijd nog een nieuwe poging gedaan worden, eentje waarbij de tape als het ware strak gezet wordt. De tijd zal het leren…

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht