Zorg

Overlevers: Agnes werd aangereden. De bestuurder reed door

Agnes is op de fiets op weg naar huis in de zomer van 2006, als ze word aangereden door een auto. Op 200 meter van haar huis let een automobiliste niet op de weg en schept Agnes van achteren. Via de voorruit wordt Agnes tegen een boom gelanceerd en blijft liggen waar ze ligt.

Agnes

De bestuurder rijdt door. 20 minuten lang ligt ze zwaargewond langs de weg. De hulpdiensten arriveren en brengen Agnes naar het ziekenhuis in Heerenveen. Ze heeft een hersenschudding, meerdere wonden op haar rug en een slagaderlijke bloeding in haar hoofd. Ze wordt doorgestuurd naar het UMCG in Groningen.

Door de zwelling in haar hoofd wordt de slagaderlijke bloeding dichtgedrukt. Dat is Agnes haar ‘geluk’. Na een dag op de Intensive Care wordt ze overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek, waar ze de eerste zes dagen volledige rust moet nemen. “Alleen mijn ouders en mijn zussen mochten op bezoek komen.” Het is ook pas in Sneek dat ze zich afvraagt wat er eigenlijk is gebeurd. “Zo zit je op de fiets en zo lig in het ziekenhuis. Die dagen ben ik kwijt.”

De bestuurder van de auto is na het ongeluk doorgereden. “Ze liet me gewoon voor oud vuil langs de weg liggen”. Agnes kan er nog steeds niet bij. De automobiliste was snel gevonden. “Mijn haar zat in haar voorruit.”

Lees hier verder

Overlevers is een fotoproject van Arie Bruinsma. Alle verhalen zijn door hem geschreven en de foto’s door hem gemaakt. “Als fotograaf wil ik dingen vastleggen, laten zien wat er toe doet, informatie geven en delen. Het beeld is interpretabel, net als de werkelijkheid. Wat we zien is niet altijd wat we weten.” “We weten heel veel niet. Niet van onszelf, laat staan van anderen. Iedereen heeft een kruisje, we zijn allemaal overlevers.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht