Zorg

Onderzoek naar de klinische effectiviteit van de training ‘Leer te durven!

Voor de masteropleiding Klinische Psychologie van de Open Universiteit doen Marieke Dorhout en Renske Nijlunsing onderzoek naar de klinische effectiviteit van de training ‘Leer te durven!’ van Simon & Bögels (2011).

ruzie, angst, bang, geschrokken, trauma

Bron: Flickr/ capture queen

Dit is een preventieve groepstraining voor (hoog-)angstige kinderen van 8 tot en met 13 jaar, die nog niet gediagnosticeerd zijn met een angststoornis.  Deze training is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en blijkt onder gecontroleerde omstandigheden effectief te zijn in het verminderen van angstklachten. ,,Wij wilden graag weten of de training ook in de dagelijkse hulpverleningspraktijk effectief is. Helaas blijkt na een grote wervingsronde dat de training nergens wordt aangeboden en dus niet onderzocht kan worden (een zogenaamde ‘nul-bevinding’). We gaan nu ons onderzoek richten op hoe het komt, dat angstklachten en angststoornissen de grootste groep (psychische) klachten onder kinderen vormt, maar dat trainers desondanks geen training vol kunnen krijgen”, Marieke Dorhout. ,,Het is belangrijk dat hier inzicht in komt, want we willen graag een training aanbieden die niet alleen inhoudelijk goed aansluit en enthousiast ontvangen wordt, maar ook daadwerkelijk ingebed kan worden in de dagelijkse klinische praktijk. Met vroegtijdig ingrijpen voorkomen we namelijk de ontwikkeling van langdurige angststoornissen en bijkomende problemen.  We willen dit doet vanuit het perspectief van het kind/ouders (waarom vinden zij de weg naar preventieve hulpverlening niet) en vanuit de trainers (waarom kunnen zij geen groepen vol krijgen?).” 

Marieke en Renske hebben daarom de volgende vraag:
Bent of kent u een ouder van een (hoog-)angstig kind (8-13 jaar) die bereid is om binnenkort over dit onderwerp geïnterviewd te worden (in of nabij Leeuwarden)? Het gaat om een groepsinterview waarbij alleen ouders aanwezig zijn, de kinderen zelf worden hier niet bij betrokken. Geïnteresseerde ouders kunnen een mail sturen naar m.dorhout@studie.ou.nl.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht