Zorg

Even voorstellen – Column MS Femke Verhoef

Elke maand zal op Gezondheid & co een column verschijnen over mijn leven; de highs en lows zogezegd. Veel van mijn columns zullen gaan over MS, maar ook over moederschap en gezondheid. Een jaar geleden heb ik de diagnose MS gekregen. De ziekte heeft al 8 jaar schade kunnen aanrichten zonder dat er ook maar iets die kant op wees. Achteraf daarentegen valt alles op zijn plaats.

Pillen

In 2011 wees alles erop dat mijn leven niet veel langer zou gaan duren dan nog een maand of twee. Een 5 maanden oude dochter in mijn armen en ik wist niet langer waar de slaapkamer zich bevond of de koelkast en wist niet meer wat je moest doen met een telefoon. De diagnose luide een lymfoom –hersentumor met de grote van een tennisbal- zat verstopt in mijn hersenen. Beetje bij beetje namen mijn hersenfuncties af. Na een hersenoperatie bleek ik geen tumor te hebben, maar een hele grote ontsteking. Na behandeling verdween deze en ging mijn leven verder. Een aantal hersenfuncties kwamen terug, maar lang niet alles. Hier moest ik mee leren leven. Gelukkig gaven de doctoren aan dat het een éénmalige aanval was.

Na een scheiding, te hebben gerevalideerd en na volledig te zijn afgekeurd voor mijn super leuke baan als inkomensconsulent had ik de draad weer een beetje opgepakt. Samen met mijn dochter ging ons leven door. Geheel onverwacht kwam ik de liefde van mijn leven tegen – met zijn zoon- en voor we het wisten waren we erover uit. Samen gaan we verder. Hij wilde dit ook met mij; zelfs met al mijn cognitieve gebreken. Een nieuwe woning en onze gezinnen samengevoegd, met alle ups en downs, zijn wij begonnen aan de rest van ons leven. Maar het bleek al snel dat de aanvallen niet voorbij waren.

Een tweede aanval volgde in 2014. Niet alleen had ik cognitieve klachten; ook mijn rechterarm verloor aan kracht, mijn coördinatie stelde nog weinig voor, maar ook mijn rechterbeen gehoorzaamde niet meer. Dit keer kon ik sneller terecht in het ziekenhuis en de diagnose luidde dit keer; een tweede zeldzame ontsteking in de hersenen, genaamd A.D.E.M.. Dat dit bijna nooit tweemaal voorkwam gaf niks. Na een aantal maanden heb ik om een second opinion verzocht, daar heeft het Erasmus MC vastgesteld dat ik MS heb. De kwartjes begonnen langzaam te vallen, deze ziekte bleek ik al 8 jaar te hebben. Nu kon ik beginnen met medicijnen om de MS -en dus de aanvallen- te remmen. Want genezen van MS kan niet.

Na nog een keer revalideren heb ik weer een aantal functies terug gekregen, maar kom ook nu niet meer terug op mijn oude niveau. MS neemt elke keer weer een beetje van mij af. Het verwerken van deze, voor mij heftige, periode van 5 jaar ben ik gaan doen door te schrijven. Niet alleen op mijn eigen website en door te schrijven voor het online magazine MSZien, maar nu ook door te bloggen op Gezondheid & co. Ik kijk er naar uit om jullie te laten zien hoe een leven met MS of een andere chronische ziekte kan zijn. De mooie momenten en de kwetsbare momenten.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht