Zorg

Horendol van gescheiden ouders. Hoe gaan scholen om met een scheiding

Omgang met ruziënde gescheiden ouders van leerlingen bezorgt leraren grijze haren. Welke informatie over de kinderen moet wie krijgen? Of wat moeten ze doen als vader en moeder niet samen naar een gesprek willen komen? Sommige scholen kunnen boekwerken vol schrijven over wat ze wel niet hebben meegemaakt met gescheiden ouders van hun leerlingen.

scheiding, scheiden, ruzie, ouders, gezin

Ouders willen niet samen naar een rapportavond komen.Wat moeten we? Of vader en moeder zijn het niet met elkaar eens over een ontwikkelingsplan van het kind. Wie moeten we volgen? ,,Scholen staan voortdurend voor dilemma’s’’, constateert Petra van Haren, voorzitter van de AlgemeneVereniging Schoolleiders (AVS).

Gescheiden ouders

Elke klas telt kinderen van gescheiden ouders. Elk jaar zien zo’n 70.000 kinderen hun ouders uit elkaar gaan. 10 procent eindigt in een vechtscheiding. Vooral op basisscholen zitten leraren nogal eens met de handen in het haar over hoe ze met de gescheiden ouders moeten omgaan. Daar is het contact nauwer dan op middelbare scholen.

Wat te doen als beide ouders ineens op het schoolplein staan om hun kind te halen en elkaar vervolgens in de haren vliegen? Het gebeurt niet vaak, vertelt Anneke Verheij van basisschool ’t Klankbord in Leiden, maar het komt voor. ,,We maken ook wel eens mee dat moeder een kind komt halen, maar opa en oma van vaders kant ineens op de stoep staan. We geven een kind alleen aan een ander mee als we daarover van beide ouders bericht hebben gehad.’’

Stiefouders

Stiefouders bezorgen de scholen helemaal kopzorgen. ,,Veel gescheiden ouders zitten vol spanning bij schoolactiviteiten van hun kind’’, weet Corrie Haverkort, filosoof en specialist op het gebied van nieuwe gezinsvormen. Want hoe reageren ze als hun ex met zijn of haar nieuwe vlam de zaal binnenkomt? Om nog maar niet te spreken over de 10 minutengesprekken.

Formeel hebben stiefouders geen recht op informatie over de kinderen, maar sommige vaders of moeders willen hun nieuwe partner per se meenemen. De andere ouder moet daarvoor toestemming geven, maar scholen verzuimen nogal eens dit te vragen.

Scheidingsprotocol

Met scheidingsprotocollen proberen scholen problemen voor te zijn. Soms staan op een aantal A4tjes alle regels over hoe om te gaan met scheidingen en welke informatie beide ouders moeten krijgen. Maar die protocollen werken lang niet altijd. Ze zijn er vooral voor de leraren, stelt pedagoog Angelique van der Pluijm. ,,Die protocollen blijven te vaak in de kast liggen en ouders weten door een gebrekkige communicatie niet wat de school van hen verwacht .’’ In de schoolgidsen is nauwelijks informatie voor gescheiden ouders te vinden.

Scheiding doodzwijgen

Juristen constateren dat scholen het thema scheiding het liefst doodzwijgen. ,,Er rust te veel een taboe op’’, stelt Dianne Kroezen, voorzitter van de vereniging van Familierechtadvocaten Scheidingsmediators (vFAS). ,,Ze weten niet goed aan welke verplichtingen ze moeten voldoen, welke ouder het gezag heeft en willen zich er het liefst helemaal buiten houden.’’

Het onderwerp simpelweg negeren, omdat ‘de school er nu eenmaal voor het kind is’, is volgens de experts niet de oplossing. ,,Je kunt niet zeggen: we hebben niets met de ouders te maken’’, verklaart filosoof Haverkort. ,,Het is niet meer van deze tijd dat kinderen van gescheiden ouders slechter presteren dan kinderen uit een evenwichtig gezin.’’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht