Zorg

‘Rookfilms brengen jonge kijker op het verkeerde spoor’

Hoe lang kunnen tieners nog genieten van een stoer rokende Leonardo DiCaprio? Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil een verbod op ‘rookfilms’ voor kinderen onder de achttien.

roken, sigaret, stoppen met roken, rook vrij, rookvrij

Bron: Flickr/ Conanil

Op de filmposter van Soof, een Nederlandse filmkomedie uit 2013, ligt actrice Lies Visschedijk naakt in een bed van fruit, haar edele delen bedekt door frambozen, aardbeien en druiven. Met haar rechterhand houdt ze een sigaret vast. Die komt in de film regelmatig terug. Als het even tegenzit steekt ze er eentje op, vaak onder de afzuigkap van haar chaotische kookstudio. De boodschap is duidelijk. Als alle hoop verloren is, is daar altijd nog de sigaret.

Kijkwijzer

Volgens de Kijkwijzer, die films beoordeelt op hun geschiktheid voor kinderen, is Soof voor kinderen vanaf twaalf jaar. Die ondergrens was er niet eens vanwege de sigaretten – voor het onderdeel ‘drugs- of alcoholgebruik’ krijgt Soof het predicaat ‘alle leeftijden’, hoewel Visschedijk ook de nodige wijntjes slurpt. Een aantal vloeken en een enkele seksscène zijn wel voldoende reden om de jongste kinderen te weren. Vreemd, vindt de WHO, de gezondheidsorganisatie van de VN.

,,Met steeds strengere restricties op tabaksadvertenties, zijn films een van de laatste kanalen waarlangs adolescenten ongeremd worden blootgesteld aan beelden van roken’’, zegt een woordvoerder. Daar moet snel verandering in komen. Onlangs deed de WHO een oproep om films met rokende mensen te verbieden voor jongeren. Geconfronteerd met dit geluid reageert Eddy Terstall, regisseur van films als Simon en Sextet, hoorbaar geïrriteerd. ,,Films vertegenwoordigen het leven. Je toont de realiteit.

Roken door film?

Als je geen rokende mensen mag laten zien, zou je ook geen pistolen moeten laten zien. Dan zou er niets meer mogen gebeuren wat niet goed is. Dat is geen goed idee. Op deze manier gaan we steeds meer richting een orwelliaanse samenleving. Mensen hebben geen enkele eigen verantwoordelijkheid meer.” De WHO zet haar verhaal kracht bij met de bewering, gebaseerd op Amerikaans onderzoek, dat 37 procent van de jonge rokers is begonnen met roken na het zien van een film. Rokende filmpersonages zijn vaak stoer, onafhankelijk en sexy.

Denk aan James Dean, in Rebel without cause, Sharon Stone in Basic Instinct, Brad Pitt in Fight Club.Wereldwijd zouden miljoenen kinderen en jongeren die verleiding niet kunnen weerstaan, en voor de bijl gaan. In Soof is het hoofdpersonage niet heel stoer. Met haar kunnen eenvoudige mensen zich juist heerlijk identificeren: ook een functie van de cinema. ,,Soof is gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman in de Volkskrant’’, zegt Rachel van Bommel, producente van de film. ,,Het grappige is dat ik van veel mensen hoor dat ze dat roken onder de afzuigkap ontzettend herkenbaar vinden. Hé, dat ben ik zelf, zeggen ze.’’ Of de jongere generatie ook met dat beeld geconfronteerd moet worden? ,,Ik geloof niet dat mijn kinderen gaan roken als ze in een film iemand zien roken.’’

Rookfilms

Uit internationaal wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Nederland het vergeleken met andere landen niet eens zo slecht doet. Toch wordt in liefst 58 procent van de onderzochte Nederlands films gerookt, gemiddeld meer dan één minuut lang. Bij films die volgens de Kijkwijzer geschikt zijn voor kinderen, is dat 54 procent. In de meeste landen ligt het percentage zelfs rond de 70 of 80. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat wettelijke handvatten ontbreken om de vertoning van ‘rookfilms’ aan jongeren aan banden te leggen. Mocht de sigaret ooit van het witte doek verbannen worden, dan zou Terstall dat vreselijk vinden. ,,Filmisch is het een sterk instrument. Een sigaret geeft mensen een reden om zich af te zonderen, en die kringelende rook is visueel vaak mooi. Het feit dat iemand rookt zegt bovendien iets over zijn personage.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht