Zorg

Het autismebeestje – Column autisme Tine van Knijff

Tine van Knijff schreef in 2014 al een reeks columns over autisme voor Gezondheid&Co. Ze pakt nu de draad weer op. De columns gaan vanaf nu niet zozeer over haar zoon, maar vooral over het ‘beestje autisme’: hoe ga je daarmee om?

2013-12-16 17:26:20 DEN HAAG ILLUSTRATIE - Een jeugdhulpverlener in gesprek met een meisje. ANP XTRA ROOS KOOLE

ANP XTRA ROOS KOOLE

 Soms denk ik wel eens dat je autisme als een beestje zou kunnen zien. Als een soort bacterie die in ieders lichaam aanwezig is, maar zich bij de een veel meer manifesteert dan bij de ander. Hoeveel mensen zijn er wel niet die altijd alleen maar rode knijpers gebruiken op de waslijn, of de afwasmachine op een bepaalde manier indelen en er niet tegen kunnen als iemand anders het op een andere manier doet?

Dat zijn vrij onschuldige voorbeelden (hoewel ik mensen ken die inmiddels zonder afwasmachine door het leven gaan…), maar autisme kan een monster zijn. Een die je kind soms compleet opvreet, waardoor je je afvraagt hoe je in hemelsnaam moet omgaan met de lege huls die er nog omheen zit. Ik heb ooit beweert dat ‘autisme heel, heel leuk is’. Het was een uitspraak van onze zoon, die wij als mantra gebruikt hebben in de tijd dat alle ‘auti-info’ ons overspoelde.

Gedragsproblemen

Autisme ís ook leuk en grappig, als je zesjarige zoon zijn originele manier van denken met je deelt, hij je woordspelingen letterlijk opvat of je uitspraken van twee weken geleden woord-voor-woord weet te herhalen. Autisme is minder leuk als het problemen oplevert op school, als je kind zo vastzit in zichzelf dat hij of zij gedragsproblemen gaat vertonen waar juffen en meesters niet mee kunnen omgaan, als je kind alleen nog maar één bepaald soort voedsel wil eten.

Elk kind met autisme is anders en heeft dus een andere aanpak nodig. Maar wat hebben wij als ouders al veel geleerd van hoe andere ouders dingen oppakken, of hoe school inventieve oplossingen verzint om negatief gedrag te keren.

Zelf ben ik door de jaren heen ook heel creatief geworden. Met eten bijvoorbeeld. Veel kinderen met autisme hebben problemen met eten. Ze hebben geen hongergevoel, hebben een aversie tegen bepaalde soorten eten, of walgen letterlijk van bepaalde kleuren of smaken van voedingsmiddelen. Eten prakken is voor sommige autikids uit den boze.

Omkoperij

Die van ons eet momenteel ont-zet-tend langzaam. Dus de kookwekker staat erbij. En de cheerleader. Dat ben ik. Want ik heb geleerd dat onze ‘autikid’ erg slecht reageert op stemverheffing, straf en eigenlijk elke vorm van negativiteit. De cheerleader houdt ook van omkoperij, trouwens. Een spelletje op de ipad beloven als de aardappels op zijn is er zo één. Ik ben ook maar een mens. En soms zijn autikids net gewone kids. Soms is het monster maar een klein beestje.

Samen het monster verslaan? Autisme is niet iets dat overgaat, maar misschien kunnen we met z’n allen het leven van onze kinderen met autisme (en daarmee ook ons eigen leven…) iets veraangenamen door problemen te bespreken en oplossingen aan te dragen. Heb jij een vraag of juist een goed idee? Mail naar gezondheidenco@ndcmediagroep.nl

 

Tine van Knijff is ondernemer en moeder. Autisme speelt bij Tine thuis een grote rol. Als ervaringsdeskundige schrijft zij hier graag over.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht