Zorg

Dikke mensen zijn zo lekker zacht – Column Mariëlle de Vries

Ik moest er eigenlijk een beetje om lachen. De opmerking van een vage kennis. Ik moest maar niet meer teveel afvallen. Want dan was ik de Mariëlle die zij kende niet meer. Hij dreef naar boven in mijn hoofd tijdens een van mijn klimtochten op de loopband van de sportschool. ‘Eigenlijk best wel treurig’, kwam ik tot de conclusie.

Foto: Myrte Venema

Foto: Myrte Venema

Als je overgewicht hebt, heeft iedereen een mening en ventileert die ook. Zou je misschien niet eens… zo beginnen de zinnen van mensen in je directe omgeving. En dan komt er een advies dat je best wilt opvolgen. Want het zijn mensen die je lief hebt en die het beste met je voor hebben. Wildvreemden kijken vaak het eten uit je mond. Of stappen op je af met de vraag: ‘Ben jij nog niet dik genoeg?’ Voor mij was dat een van de redenen om niet meer in het openbaar te eten. Maar als je teveel afvalt, hebben mensen dus ook een mening over je.

Meneer Spaghetti

Ik las onlangs een artikel op internet over meneer Spaghetti uit de Vlaamse kinderserie Samson. Dat was een zware man. Veel te zwaar. Zegt hijzelf. Een Bourgondiër. Hij had door minder te eten een flink aantal kilo’s verloren en had nu een gezond gewicht. Prima… zou je denken. Ik bekeek de foto’s en dacht: die man heeft hard zijn best gedaan en ziet er goed uit. De commentaren van de lezers onder het artikel waren niet van de lucht. ‘Meneer Spaghetti is meneer Spaghetti niet meer’ en ‘Wat ziet hij er ongezond uit, hij kan maar beter dikker zijn. Veel gezonder.’ Dan denk ik dus: Het is ook nooit goed. Als je te dik bent, zorg je niet goed voor jezelf, maar als je dan opeens afvalt en er niet meer uitziet zoals de mensen van je gewend zijn, is het ongezond.

Lekker zacht

Ik krijg voornamelijk positieve reacties op mijn gewichtsverlies. Zeker nu ik niet langer wijde, alles verhullende kleding draag en ik zelf ook zie dat ik weer taille krijg en er vorm in mijn armen komt. Sta je nietsvermoedend ergens. Zie je een bekende op je aflopen met een blik in de ogen waarvan je denkt: ‘Wat is er aan de hand?’ En dan krijg je de vraag: ‘Ben je afgevallen? Wat goed!’.

Het allerliefste gesprek dat ik had was met een 7-jarige knul. Hij wilde niet dat ik heeeeel dun werd. Waarom niet? ‘Nou dan herken ik je misschien niet meer als ik je weer eens tegenkom en heel dun is niet gezond. Heel fit wel’. ‘En…’, voegde hij eraan toe: ‘Dikke mensen zijn zo lekker zacht.’ Ik beloofde dat ik heel fit zou worden, zodat ik op festivals niet hijgend en puffend achter hem aan loop, maar naast hem. Want dat is veel gezelliger. En dat hij me nog steeds zou herkennen. Dit gesprek zette alles voor mij in perspectief. Het was een mooi leermoment. Volwassenen hebben vaak hun eigen ideeën over hoe anderen moeten zijn. Maar ik weet zeker dat ik met meer kilo’s eraf nog steeds dezelfde Mariëlle ben en nog steeds lekker zacht…

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht