Zorg

Genieten met MS – Column MS Femke Verhoef

Genieten, zo’n tastbaar woord. Kleine dingen en klein geluk. De mooie momenten grijpen en vasthouden.  Al 3 weken begint het weer de goede kant op te gaan, wat heerlijk om dat te kunnen zeggen. Mijn kleine terugvalletjes blijven bestaan; het is balanceren tussen vermoeidheid en weer genoeg energie om actiever te zijn. Nog maar 3 keer per week overdag slapen een genot dat ik bijna vaarwel had gezegd.

foto blog 2

Elke dag wanneer ik opsta voel ik mijn lijf, het lichaam dat niet meer voelt als van mijzelf. De ene dag benen die niet zo goed vooruit willen. De andere een hoofd vol watten en vergeetachtigheid. Vroeger- een paar jaar gelden- liep ik hard. Nu is die 5 kilometer in de natuur terug gebracht tot een schamele 15 minuten op een loopband. Vaak voel ik me verdrietig door die achteruitgang, maar vaker geniet ik met volle teugen van wat ik nu nog wel kan.

Leven in volle vaart. Sinds de diagnose MS en ook de vaart waarmee het zich ontwikkelt, probeer ik van bijna elke dag te genieten. Wanneer we gaan ontbijten in een restaurantje met mijn dochter op een schoolvrije dag. Of tijdens een vrijdag middag borrel met mijn lief. Onze mooie reizen samen die we nu nog kunnen maken. Met een backpack de steden van Europa verkennen. Wanneer ik mijn zussen en zwagers zie voor een gezellige avond. Het zijn momenten waarop ik koester hoe ik nu ben. Het besef dat ik alles uit het leven wil halen wat er voor mij in zit.

Genieten…vandaag met mijn dochter samen een tekening maken en haar te zien spelen met de Playmobil. Achter mijn laptop. Vanavond als mijn lief weer thuis komt uit zijn werk -in zijn armen glijden voor een kus- dat is mijn geniet moment. Staand en lopend voor zolang als het lukt.

Femke Verhoef is een jonge moeder met MS. Iedere maand schrijft ze daar een column over.

Lees hier meer over Femke

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht