Zorg

Overlevers: Amanda had een hersenvliesontsteking

“Ik ga hier dood.” Amanda vertelt over de meest heftige gebeurtenis uit haar 32 jarige leven tot dusver. “Ik dacht echt dat ik dood ging.” Het is in de ochtend van 19 juni 2014 als Amanda wakker wordt met koorts en hoofdpijn. Het is dan 8 uur. Amanda denkt aan een griepje. Logisch met een zoontje van een jaar oud, die net ziek is geweest. Twee weken eerder had Amanda een oorontsteking, die was al weer over.

Foto: Arie Bruinsma

Foto: Arie Bruinsma

Om 9 uur is de hoofdpijn toch wel erg heftig. Amanda belt een vriendin om te vragen of zij op haar zoontje kan passen, zodat Amanda nog even kan slapen. Dan zal ze vast wel snel opknappen. Maar als een uur later haar zoontje weer thuisgebracht wordt, is de hoofdpijn alleen maar verergerd. Een extra pijnstiller vermindert de pijn niet. Rond 11 uur belt Amanda haar man omdat het niet meer gaat. Ze moet overgeven en kan geen licht meer verdragen.

Haar man arriveert een half uur later en belt meteen de huisarts. Die is er een half uur later en stelt de diagnose Migraine. “Hij ging naar de apotheek om medicatie en was amper twintig minuten weg, maar in mijn beleving duurde het drie jaar!” Amanda wordt wanhopig. “Ik spring uit het raam, dan breek ik vast een been of een paar ribben, dan moet ik wel naar het ziekenhuis”, zegt ze tegen haar man. De huisarts komt terug en geeft haar een injectie tegen migraine. In plaats van dat de pijn afzwakt begint echt alles bij Amanda pijn te doen. “Ik ga hier nu dood, dacht ik, ik sterf gewoon. De pijn was niet te harden, alles deed zeer, mijn hoofd, mijn borst, alles!”

De huisarts belt de ambulance, die om 12:30 uur arriveert. Er wordt geprobeerd om Amanda op een plank naar beneden te brengen, een brancard past niet. Het plan mislukt en Amanda moet op eigen kracht langs de trap naar beneden lopen. De ambulance brengt haar naar het ziekenhuis. “Ik dacht: Dit is de laatste keer dat ik mijn zoon zie…Ik was er van overtuigd dat ik niet meer terug zou komen.”

Op de Eerste Hulp probeert men Amanda te onderzoeken, maar het lukt hen niet om ‘die gillende vrouw op de brancard’ te kalmeren. Om een ruggenprik te maken moet Amanda ontspannen, maar dat lukt haar niet. De eerste ruggenprik mislukt. In de nacht keert de koorts terug en wordt er nog een poging ondernomen, maar ook deze lukt niet. En ook de derde poging gaat mis. Als er dan toch nekkramp optreedt, één van de symptomen van hersenvliesontsteking, wordt Amanda onder narcose gebracht en wordt voor de vierde keer een poging ondernomen. Die lukt en dan wordt de diagnose gesteld. Hersenvliesontsteking.

Lees hier verder

Overlevers is een fotoproject van Arie Bruinsma. Alle verhalen zijn door hem geschreven en de foto’s door hem gemaakt. “Als fotograaf wil ik dingen vastleggen, laten zien wat er toe doet, informatie geven en delen. Het beeld is interpretabel, net als de werkelijkheid. Wat we zien is niet altijd wat we weten.” “We weten heel veel niet. Niet van onszelf, laat staan van anderen. Iedereen heeft een kruisje, we zijn allemaal overlevers.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht