Zorg

Toekomst – Column ALS Mariska van Gennep

Af en toe ‘vliegen’ de weken voorbij. Elke dag gebeurt er wel iets zodat ons leven nooit de kans krijgt om saai te worden.

blog 21 familie

Technoteam voor peg

Het techno team belt. Ik wist niet dat er een techno team was, maar dit blijkt te gaan over de peg sonde, die in januari bij Sjonny geplaatst is. Er wordt gevraagd hoe de peg sonde bevalt, of er problemen zijn en of er ook een reserve peg in huis is. Dan wordt gevraagd of er al een datum vastgelegd moet worden voor vervanging van de peg. Ik vraag het aan Sjonny, maar hij geeft aan dat na de operatie gezegd is, dat deze peg een half jaar tot een jaar kan blijven zitten zo lang het goed gaat. Voorlopig gaat het prima, dus de afspraak wordt nog niet gemaakt, dat kan nog wel.

Eindexamen

We zijn als gezin heel open, naar buiten toe, maar zeker ook naar onze kinderen. Kinderen die het in mijn ogen fantastisch doen. Ze zijn heel lief en zorgzaam voor hun vader, alle drie. Ze helpen mij waar ze kunnen én ze doen het goed op school. Tot het moment komt, dat Marleen en Veerle het even niet meer kunnen trekken. Bij Hendrik heb ik een tijd geleden al een goed gesprek gehad op school. Hij denkt zijn eindexamen wel te halen dit jaar, de opleiding die hij doet is voor hem redelijk makkelijk en hij wil graag door naar een vervolgopleiding. Alleen zijn concentratie laat hem af en toe in de steek, vooral bij drukte in de klas. In het gesprek wat we samen op school hadden, hebben we de samenwerking tussen mentor, leerlingbegeleider en mij als ouder nog wat aangescherpt. Als er iets niet gaat met Hendrik, waarschuwen we elkaar. Hier ben ik heel blij en dankbaar voor. En Hendrik mag op school altijd naar hen toe, dat is heel prettig.

Stage

Marleen en ik hebben een gesprek op haar stageadres. Ze zit op de PABO en loopt stage op een basisschool. Alles bij elkaar wordt het haar iets te veel. We hebben een heel kort en heel goed gesprek, waar uitkomt, dat Marleen zich eerst gaat richten op schooltaken. De stage vervalt verder voor deze periode, dat kan ze later wel inhalen. Ze is altijd welkom om opnieuw op deze school stage te lopen. Taken waarbij ze achterloopt kan ze inhalen, vooral op de dagen dat ze nu geen stage loopt. Haar mentor is erbij en stemt in. Een gesprek met de decaan volgt later. We wachten het rustig af.

Tijdelijke stop

Veerle heeft zelf een gesprek gehad met haar mentor en oud-mentor. Zij heeft het laatste jaar stage (volgende schoolperiode) en moet deze laatste stuk voor de vakantie een ondernemingsplan schrijven samen met een aantal klasgenoten. Dit is een deel van haar examen. Ook bij haar lukt het concentreren niet meer helemaal. Veerle heeft overlegd, dat ik samen met haar en de mentor een gesprek heb over het vervolg. In goed overleg legt ze een aantal zaken tijdelijk neer. Na de zomervakantie kan ze rustig deze dingen weer oppakken, zodat ze nu hopelijk wat tot rust kan komen.

Gesprekje

We hebben een gesprekje met één van de dames van thuiszorg. Zij is ons aanspreekpunt en vaker nadat Sjon voeding heeft gekregen vraagt ze even hoe het gaat, of er nog problemen zijn die te maken hebben met thuiszorg enzovoorts. Deze avond gaat het over de achteruitgang die Sjonny doormaakt. We zijn onzeker over hoe het gaat, krijgt hij het straks benauwd(er) en wat komt er op zijn/ons pad. Zij geeft aan, dat dit per patiënt heel erg kan verschillen, maar dat hij achteruitgaat is zeker. Ze raadt Sjonny aan om in gesprek te gaan met de huisarts, over wat hij wel en niet wil met betrekking tot bijvoorbeeld een longontsteking. – Dit gesprek met de huisarts staat al gepland voor Sjon. – Veel ALS patiënten krijgen een longontsteking, omdat ook de longspieren het af laten weten.

blog 24 nacht

Nachtbraken

Ze vertelt dat het nu al zwaar is, maar dat het straks nog veel zwaarder gaat worden. We zullen elkaar straks hard nodig hebben. Want als Sjonny ergens in het proces niet meer kan traplopen, zal er een unit komen. Hier slaapt hij alleen is de bedoeling. Maar willen we dan dat thuiszorg ’s nachts een keer komt kijken, of gaan we met een babyfoon werken, zodat ik hem kan horen? Is dat vol te houden voor mij als ik drie keer per nacht eruit moet? Ik geef aan dat ik het vermoeden heb, dat ik dat niet ga redden. Een nacht lukt wel, twee ook. Maar daarna zal er toch een andere oplossing gezocht moeten worden. Daar mogen we over na denken. Niet leuk, maar leuk zijn we ook nog niet tegengekomen in het proces. Wel dat we samen en als gezin veel hechter zijn geworden. Die avond kruipen we wat verslagen tegen elkaar aan.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht