Voeding

Geef je kinderen niet elke dag rijst of rijstwafels

In rijstwafels zit niet te veel arseen. Het ligt onder de wettelijke norm die sinds januari geldt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht 37 pakken met rijstwafels. Op 1 na voldeden alle 37 monsters aan de norm. 

Nederland, Groningen, 20-02-'09; Rijstenwafels / rijstewafels / rijstwafels, voor dieetrubriek Gert Meijer. Foto: Kees van de Veen

Foto: Kees van de Veen

Zweeds onderzoek was de aanleiding voor de NVWA om ook in Nederland te kijken naar het arseengehalte in rijstwafels. De Zweedse autoriteiten adviseren om niet iedere dag rijst of rijstproducten te eten en om kinderen onder de zes jaar geen ‘rice cakes’ te geven. De NVWA adviseert om kinderen niet elke dag rijst of rijstproducten te geven.

Het giftige arseen is van nature aanwezig in gesteenten en spoelt ook uit in het grondwater. Grondwater met arseen wordt gebruikt als irrigatiewater. Bij de teelt van rijst staan de rijstvelden voortdurend onder water, en rijst neemt het arseen uit de grond en het water goed op. Daarom kan in rijst een hoger arseengehalte gevonden worden dan in andere gewassen.

 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht