Zorg

Overlevers: Lydia had een sarcoom

“Na de operatie werd ik wakker en stonden ze rond mijn bed. Mijn vriend, mijn ouders. Ik wist meteen dat het mis was. Ik had kanker. Het eerst wat ik vroeg was: ga ik dood? Word ik nu kaal?”

Lydia

Foto: Arie Bruinsma

Het begint allemaal met een bultje onder haar oog. Het is oktober 2005 als Lydia naar de huisarts gaat omdat ze het niet vertrouwt. Maar pas na een half jaar wordt de diagnose gesteld; een goedaardig gezwel dat operatief verwijderd kan worden. Het bultje is ondertussen uitgegroeid tot meerdere bulten die pijnlijk zijn en het oog dicht drukken. Omdat er geen urgentie is, plannen de artsen de operatie een maand later. Wanneer Lydia de pijn uiteindelijk niet meer kan verduren besluiten de artsen de operatie een week te vervroegen. Op 14 maart 2006 gaat Lydia de operatiekamer in om de bultjes onder haar linkeroog te laten verwijderen. Als ze wakker wordt blijkt dat het kanker is.

“Mijn moeder was in 1990 overleden aan een sarcoom. Ze was pas 39. En nu bleek ik hetzelfde te hebben. Ik had meteen het gevoel dat ik zou overleven. Mijn moeder was niet voor niets gestorven. Bij haar is de kanker in een veel later stadium ontdekt, waardoor ze niets meer konden doen”. Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg de vader van Lydia een week voor haar operatie te horen dat hij prostaatkanker had. “Het heeft ons wel dichterbij elkaar gebracht. Hij was vrachtwagenchauffeur en veel weg, maar nu hadden we tijd voor elkaar.”

De artsen in Utrecht willen Lydia nogmaals opereren. Bij de eerste operatie zijn de tumoren weggehaald, maar zijn er resten op de snijranden achtergebleven. De kans is groot dat ze haar linkeroog verliest. De schoonvader van Lydia steekt hier een stokje voor en eist een second opinion. In het AMC in Amsterdam denken artsen er inderdaad anders over. De vorm van sarcoom die Lydia heeft komt zelden voor. Zo’n 5 keer per jaar en dan alleen bij kinderen. Lydia is 21 en de artsen besluiten om haar een ‘volwassenen’ behandeling te geven. In totaal ondergaat Lydia 9 chemokuren en 5 bestralingsweken. Eerst 6 keer chemotherapie in Amsterdam, waarbij ze om de 3 weken 3 dagen aan een infuus ligt. De bestralingssessies kunnen in Groningen plaatsvinden. 5 dagen achtereen wordt Lydia bestraald, 5 weken lang. Daarna gaat ze weer naar Amsterdam voor nog 3 chemosessies.

 

 

Lees hier verder

Overlevers is een fotoproject van Arie Bruinsma. Alle verhalen zijn door hem geschreven en de foto’s door hem gemaakt. “Als fotograaf wil ik dingen vastleggen, laten zien wat er toe doet, informatie geven en delen. Het beeld is interpretabel, net als de werkelijkheid. Wat we zien is niet altijd wat we weten.” “We weten heel veel niet. Niet van onszelf, laat staan van anderen. Iedereen heeft een kruisje, we zijn allemaal overlevers.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht