Zorg

Wereldwijd 422 miljoen mensen met diabetes

Het aantal mensen met diabetes is sinds 1980 bijna verviervoudigd tot 422 miljoen. De meeste patiënten leven in ontwikkelingslanden. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO berekend in het eerste wereldwijde rapport over suikerziekte. 

diabetes, prikken, spuit, naald, suikerziekte

In 1980 hadden 108 miljoen volwassen mensen suikerziekte, 4,7 procent van de toenmalige wereldbevolking. Het percentage is gegroeid naar 8,5. De WHO komt met het rapport aan de vooravond van de Wereld Gezondheidsdag donderdag waarmee de organisatie stilstaat bij de eigen oprichting in 1948.

De WHO pleit voor maatregelen om het risico te verkleinen dat mensen diabetes krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om meer beweging en gezonder eten zodat mensen hun gewicht op peil houden. Overgewicht is een van de risicofactoren voor de meest voorkomende vorm van suikerziekte. ,,We moeten nadenken over ons dagelijks leven als we diabetes een halt toe willen roepen,” vindt de organisatie.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht