Zorg

Pas op voor de teek! Teken zeer actief in Drenthe

De teken zijn door de hogere temperaturen van de afgelopen dagen weer zeer actief geworden. In heel Drenthe, met uitzondering van Hoogeveen, is het volgens Tekenradar.nl code rood. Niet alleen in bossen en andere natuurgebieden, maar ook in tuinen en parken ontwaken de teken uit hun winterslaap. In Drenthe is de activiteit hoog en ook het aantal gevallen van de ziekte van Lyme is gestegen.

teek, teken, tekenbeet,

De warmte van afgelopen week, in combinatie met de regen en het ontbreken van nachtvorst, zorgt voor een ideaal tekenklimaat. Volgens Tekenradar.nl van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de verwachting voor de komende dagen dat er een hoge tekenactiviteit zal zijn in het hele land. In onder meer het zuidoosten van Groningen en Drenthe ligt die verwachting zelfs op het hoogste niveau.

Tellingen

Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit is een van de initiatiefnemers van de tekenradar. Volgens hem betekent de verhoogde activiteit niet per se dat er meer teken zijn. ,,De radar geeft op basis van onder andere het weer een verwachting van hoe actief de teken zijn. Wel hebben we bij de meest recente tellingen steeds meer teken gevonden dan in het jaar ervoor”, vertelt Van Vliet. De oorzaak dat er in Drenthe veel activiteit is, komt volgens hem doordat er in deze provincies veel natuurgebieden zijn.

Ook gestegen is het aantal gevallen van de ziekte van Lyme. Onderzoek door het RIVM onder huisartsen toont aan dat tussen 1994 en 2014 het aantal gevallen van de ziekte van Lyme is verviervoudigd. In 2014 hebben in heel Nederland zo’n 23.500 mensen zich met de ziekte gemeld. Vooral in Drenthe, maar ook in delen van Groningen, zijn er relatief veel mensen die Lyme hebben opgelopen.

Bacterie en lyme

Volgens Van Vliet heeft ongeveer een op de vijf teken de bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. ,,Niet elke teek is besmet en je hoeft niet direct naar de huisarts. Maar let na een tekenbeet minimaal drie maanden goed op de beetwond. Verschijnt er een groeiende rode ring om de beet, dan weet je zeker dat je Lyme hebt.” Moeten we ons nu massaal zorgen maken als we ook maar even de natuur in gaan? ,,Nee”, zegt Van Vliet. ,,Ik wil mensen vooral niet ontmoedigen naar buiten te gaan. De ziekte van Lyme is in de meeste gevallen goed te behandelen met antibiotica.

Als je jezelf gewoon goed controleert op beten en de teek snel verwijdert, loop je de ziekte niet op.” Teken leven vooral laag bij de grond in gras, bosbessenplanten en struiken. Ze springen dus niet vanuit een boom in je nek, maar kruipen via je been omhoog. Het is dus sterk aan te raden een lange broek aan te trekken en de pijpen bij je sokken in te stoppen wanneer je de natuur in gaat.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht