Zorg

Stoelperikelen – Column ALS Mariska van Gennep

Er zijn weken dat de telefoon vaak gaat en er zijn weken dat het minder is. Deze week is er weer één, dat als ik neergelegd heb, de volgende al weer aan de lijn hangt en ik ook zelf de nodige telefoontjes pleeg.

blog 25 stoel

Sta-op-stoel

De sta-op-stoel is zojuist geleverd. Sjonny vraagt via zijn I pad aan de man die de stoel aflevert of er viltjes onder zitten. Deze geeft aan van meestal wel. Ik vraag Marleen me te helpen en we tillen de stoel ondersteboven. Geen vilt nee. Uit een la vis ik kleine viltjes, de groten zijn op blijkbaar. Dan maar 3 per poot eronder. Marleen en ik tillen de stoel weer op zijn plek. Dat schuift makkelijker. Maar nu het grote vraagstuk: zit Sjon er echt makkelijker in? Hij gaat zitten en probeert alle knoppen. Hij kan er ver mee achterover om te liggen en er bijna mee rechtop komen; de sta-op functie. Ook vindt hij het lekker voor zijn rug om er gewoon in te zitten. Hij zakt er minder mee in elkaar. Gelukkig, daar is de stoel voor gekomen. Die avond zit hij er lekker in naar t.v. te kijken. Missie voorlopig geslaagd!

Het had nogal wat voeten in aarde voordat de stoel er was. De afspraak met de adviseur was dat de stoel voor Pasen geleverd zou worden. Er moest een andere zitting in komen, maar die werd nabesteld. Woensdag’s na Pasen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de firma gebeld (dacht ik). Ja hoor, eerst de verkeerde firma aan de lijn die niets terug kon vinden….oeps, mijn fout. Daarna bij de goede firma bij de telefoniste de uitleg gedaan en zij zou zorgen dat ik door de juiste persoon teruggebeld zou worden.

Tussendoor

Prima, dan even wat telefoontjes tussendoor, want ook de beloofde drempel en gootoverbrugging waren nog niet geleverd. Deze firma gaf aan dat het bij de gemeente lag. Een mailtje gestuurd richting afdeling WMO en de volgende dag antwoord, dat er zojuist toestemming gegeven was. Collega’s hadden dit om onduidelijke reden niet gedaan. Oké, ik tel tot tien en ben blij dat ik zelf actie heb ondernomen. Het volgende telefoontje is naar een firma om een ontgrendeling te bestellen. Sjonny slaapt ’s nachts met een masker, die hem extra lucht geeft vanuit een apparaat. Dit masker zet hij vast met een band om zijn hoofd en dan klikt hij dit vast. Als hij straks minder goed de klikker kan openmaken, is het handig omaan een koordje te trekken, zodat het klikkertje vanzelf ontgrendeld. Die ontgrendeling bestel ik zonder problemen.

Stoom uit mijn oren

Die middag word ik teruggebeld over de sta-op-stoel. De mevrouw vertelt dat ze op mijn verzoek reageert. Ik leg vriendelijk uit dat beloofd is dat de stoel er voor Pasen zou zijn en dat er inmiddels ook een brief gekomen is, waarin staat dat de stoel over vijf weken geleverd gaat worden. Dat duurt veel te lang. Ze geeft aan dat dit ligt aan de zitting. Ik refereer aan het gesprek met de adviseur en vertel dat de zitting dan maar moet wachten. En dan…breekt mijn klomp. Ze vertelt dat ze hier niet over gaat en dat ze de adviseur gaat navragen. Ik vraag (nog aardig vriendelijk) waarom zij me dan belt. Ik wil dat de stoel geleverd wordt zoals beloofd en ik heb gevraagd of iemand die erover gaat me terugbelt.

Niet iemand die weer een ander moet waarschuwen. Na een heel verhaal van haar kant ben ik het zat. Onvriendelijk zeg ik “Flikker toch op” en ik krijg naar mijn oren dat niet zo moet uitvallen. Een poging om uit te leggen dat ik halve dagen met mensen aan de telefoon moet hangen die geen beslissing mogen leveren en dat ik daar heel flauw van ben, snapt ze niet, zij doet haar werk en gaat hier niet over. Ze belooft dat de adviseur belt. Boos hang ik op.

Het kan wel?

De volgende dag zijn Sjon (in zijn elro) en ik heerlijk aan het wandelen als mijn mobiel gaat. Een planner wil weten wanneer hij de sta-op-stoel af kan leveren. De volgende dag? Ik ben heel verbaasd en als hij aangeeft dat Veerle thuis heeft aangegeven dat de kalender leeg is, plan ik het in. Die avond kunnen we een email verwachten met de tijd. Thuisgekomen ligt er een briefje van Veerle. Er hebben twee mensen gebeld over de stoel. De adviseur en de planner. De adviseur belt me kort erop. Er was een misverstand bij de firma en hij heeft het opgelost en de stoel komt zo snel mogelijk. Dat weet ik inmiddels. Ik vraag waarom ik teruggebeld ben door iemand die er geen verstand van heeft, hij blijft me het antwoord schuldig, hij was zelf afwezig. Naar de rest van het verhaal luister ik niet meer. De stoel komt. Gelukkig maar. Zoals gezegd zit Sjonny er heerlijk in! De eerder genoemde ontgrendeling voor het masker laat al een paar dagen op zich wachten…

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht