Zorg

Overlevers: Naomi haar ouders waren verslaafd

“Hoe ik overleef? Door altijd bezig te zijn, dan hoef ik niet na te denken. Ik wil ook vooral niet hetzelfde worden als mijn ouders, in niets. Ik wil de cirkel doorbreken.”

Naomi

Naomi vertelt over haar leven. Nog maar 22 en al meer meegemaakt dan een mens lief is. Ze heeft alles opgeschreven, om mogelijk op een dag anderen te kunnen helpen. “Ik wil graag iets doen voor een ander met dat wat ik heb meegemaakt. Het is een deel van me geworden dat ik niet weg kan stoppen. Al zou ik dat het liefste willen.”

Als Naomi wordt geboren is ze een aan alcohol en drugs verslaafde baby. Haar moeder heeft borderline en haar vader is erg agressief. Beide gebruiken drugs en alcohol. De zwangerschap is een “ongelukje”, Naomi had er nooit mogen zijn. De eerste maanden van haar leven verblijft ze in het ziekenhuis. Als ze 18 maanden is komt ze voor het eerst terecht in een pleeggezin. Het eerste uit een lange reeks. Tot haar zesde woont Naomi afwisselend thuis en in pleeggezinnen. Iedere keer mag ze weer naar huis. En iedere keer wordt ze weer uit huis geplaatst.

“Elke dag was er ruzie. Mijn vader sloeg me en sloot me op in een kast. Soms zat ik daar wel zes dagen en kreeg ik zo nu en dan een flesje water. Het ergste vond ik het als hij mijn moeder mishandelde. Dan wou ik liever dat hij dat bij mij deed.”

Naomi’s moeder kon haar de ene dag haten en de andere dag van haar houden. “Er waren meer dagen dat ze me haatte dan dat ze van me hield.” Naomi’s vader vervalt in steeds crimineler gedrag. Steeds vaker verblijft hij in de gevangenis. Hij handelt in drugs en pleegt een moord. Op haar zesde jaar loopt het zo uit de hand dat hij Naomi en haar moeder te lijf gaat met een mes. Naomi belandt in het ziekenhuis en zal niet weer thuis komen wonen.

 

Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe. Al tijdens haar verblijf in de kliniek heeft ze last van haar arm. Dat wordt eerst uitgelegd als een gevolg van alle trauma’s die ze heeft opgedaan. Trauma’s die een soort geestelijke blokkade opwerpen met lichamelijke klachten tot gevolg. De klachten houden echter aan en Naomi staat er op dat ze verder wordt onderzocht. Een MRI wijst uit dat er een tumor in haar hals zit. Een kwaadaardige tumor stelt Naomi voor de volgende grote uitdaging in haar leven. “Het voelde als een harde klap, alsof een nieuw leven me niet gegund was.”

Er volgt een periode van chemokuren en bestralingen. Naomi’s haar valt uit, ze raakt in de ziektewet. Omdat ze zo nu en dan zuurstoftekort heeft, komt er een zuurstoffles in huis. Ook nu, februari 2016, is het nog niet duidelijk of de tumor weg is. Naomi zit nog midden in de behandelingen. Afleiding zoekt ze in de wandelingen met haar hondje Zoë. Ook Zoë is als jong hondje mishandeld en was erg angstig. “We voelen elkaar haarfijn aan.”

Naomi weet dat haar verleden een deel is van haar leven, wat nooit weg zal gaan. Ze hoopt haar ervaringen in de toekomst te kunnen gebruiken om anderen te helpen die vergelijkbare dingen hebben meegemaakt. Ze is tenslotte ervaringsdeskundige. “Het leven is zoveel meer dan wat ik tot dusver heb meegemaakt, het kan alleen maar beter worden.”

LEES HIER VERDER

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht