Zorg

Voetbal!  – Column Gerdien Boeringa

Al is mijn vader bijna 10 jaar niet meer op deze wereld, ook hij zal het spijtig vinden dat Johan Cruijff er niet meer is. Of juist wel als er een voetbalhemel bestaat en zij elkaar daar nu ontmoeten. Mijn pa  mét Johan Cruijff in een ‘skybox’ met het zicht op geweldige wedstrijden…  Laat dit zo zijn!

foto voetbal

Mijn vader was voetbalgek. En wel zó voetbalgek dat wij, moeder en kinderen, regelmatig tot razernij werden gedreven. Allereerst was er de voetbalbijlage in de krant. Deze bijlage werd niet door pa gelezen maar gespeld. Verder mocht ook niemand aan die bijlage komen. Nou hadden wij daar helemaal geen behoefte aan, maar dat deed niet ter zake.  De voetbalbijlage was voor en van pa en werd bij zijn hoekje op de bank zorgvuldig buiten ons bereik gehouden.

Pa mocht ook graag zelf een balletje trappen en ging natuurlijk ook kijken naar (semi)professionele wedstrijden of die van plaatselijke verenigingen. Meestal was dit op zondagmiddag. Pa was dan dus niet voor andere activiteiten beschikbaar wat geregeld de echtelijke vrede ontwrichtte. Toch liet pa zich meestal niet uit het voetbalveld slaan (trappen): als er voetbal was, ging pa naar voetbal.

Eind van de middag kwam pa dan glimmend thuis, nog helemaal vol van de wedstrijd. Oke, dit was het dan. Dachten wij. Hoopten wij. Wilden wij. Maar pa was nog niet klaar: hij moest de voetbaluitslagen op de radio nog horen. Ik herinner me pa zittend voor de radio in de huiskamer met in zijn rechterhand krampachtig een pen en in zijn linkerhand een formuliertje met de Varagids als verstevigende ondergrond. Het ging over de Graafschap Willem 2 “null-null” en Neknak (Nec Nac) ook “null-null” of “null-één” enzovoort.  Het zal de Neknak zijn geweest die tot de verbeelding sprak en de meligheid triggerde.  Wat nou “null-één?” Wij begonnen er dan ook van alles doorheen te roepen ‘Knek Knak Nik Nok Prik Prok null-null’. We konden ons ook niet meer stilhouden en móesten ons afzetten tegen alle voetbal, bijbehorende ergernis en de uitslagen van Lotto,Toto, eredivisie of niet.

Pa vond zijn uiteindelijk zijn rust bij de autoradio in de Simca. Het was nog de tijd dat de antenne uit moest worden getrokken door middel van een prutsig klein sleuteltje. De autoradio had 2 knoppen: links voor het aan/uit + volume, rechts voor het zoeken naar de zender. Pa had er een hekel aan als wij de radio veranderden van zender: iets anders dan (naar ik meen) Hilversum 1. Pa zat voor de uitslagen achter het stuur om niets meer missen. En voor wie in de buurt van de auto kwam om alsnog te klieren deed pa het knopje van de deur naar beneden en zette de radio stoïcijns nog wat harder.

Inmiddels liep voor ons, gezinsleden, de spanning en traumatische stress verder op omdat het hoogtepunt van de zondag nog moest komen… het vervelende Studio Sport! De pest kregen wij daaraan, alleen al om de schreeuwerige, voetbal aankondigende tune. Iedere zondagavond  7 uur was het weer zover.  Pa moest  natuurlijk Studio Sport kijken en wilde ook hier geen seconde van missen. Televisie aan, pa ervoor en het voetbal, de verslaggever, voorbespreking, nabespreking, joelende toeschouwers schalden door de kamer. Bij (bijna) iedere bal die het doel naderde deed pa zelf enthousiast  mee en riep in de hitte van het spel ook kreten door de kamer.

Totdat wij boven een 2e televisietoestel kregen. Een zwart-wit toestel weliswaar maar een 2e toestel omdat het ene kamp ook weleens iets anders wilde zien dan het andere kamp. De stand bleek “5-1”. Mmm. Voor pa betekende dit dat hij verbannen zou worden naar boven. Exit voetbal. Dit vond hij natuurlijk niet leuk want ja, je kon het allemaal niet zo goed zien, de kleuren van de shirtjes en de kleuren van de kniekousen kon je niet zien en ja, als je eenmaal voetbal in kleur gewend was, dan was er in zwart-wit niks meer aan. De opmerking van mijn broer vergeet ik nooit meer…:  “Als je weet dat het grasveld groen is, moet dit geen probleem vormen…

Gerdien Boeringa (50) schrijft met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

 

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht