Zorg

Chlamydia meest voorkomende soa in Friesland

Het aantal bezoekers van het soa-spreekuur onder de 25 jaar is gestegen. Meer dan de helft van de bezoekers is vrouw. Chlamydia is nog steeds de meest voorkomende soa.

Chlamydia, seks, voorbehoedsmiddelen, seksueel, soa, relatie, verliefd, hepatitus C

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

In totaal hebben 1735 personen bij GGD Fryslân een soa-onderzoek gehad. Bij 21 % van deze bezoekers is er een soa aangetroffen. Hierbij ziet GGD Fryslân dat het aantal chlamydia-infecties gelijk is gebleven ten opzichte van 2014. Het aantal nieuwe chlamydia-infecties is vooral gevonden bij mensen onder de 25 jaar. De meeste gonorroe gevallen worden gevonden bij de mannen die seks hebben met mannen. De afgelopen jaren stijgt het aantal gonorroe infecties. Deze stijging heeft zich ook voortgezet in 2015. Het totaal aantal nieuwe syfilis infecties is in Friesland erg laag. 

GGD Fryslân

De huisarts is de aangewezen plek voor een soa-onderzoek. Daarnaast kunnen jongeren onder de 25 jaar, sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen terecht op de soa-spreekuren van GGD Fryslân. Naast de soa-spreekuren blijft GGD Fryslân zich hoofdzakelijk richten op het voorkomen van soa. Hiervoor voert zij talloze preventieve activiteiten uit.

Informatie

GGD Fryslân vormt een onderdeel van Sense Noord-Nederland, het centrum voor seksuele gezondheid, waar jongeren terecht kunnen met vragen en problemen op het gebied van seksualiteit. Jongeren kunnen bovendien betrouwbare informatie vinden op www.sense.info.nl

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht