Zorg

Meer vrouwen en heteromannen met chlamydia

Het aantal vrouwen en heteroseksuele mannen dat afgelopen jaar positief getest is op de seksueel overdraagbare aandoening (soa) chlamydia, is gestegen. In totaal kregen 18.585 mensen de diagnose chlamydia, 5 procent meer dan in 2014. Dat blijkt uit de gepubliceerde Thermometer seksuele gezondheid 2015 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Chlamydia

Hierin staan gegevens over het voorkomen van soa’s en hiv onder hoogrisicogroepen in Nederland. In totaal lieten 136.347 mensen een soa-test doen het afgelopen jaar. Dat zijn er 3 procent minder dan het jaar daarvoor.

Bij meer dan 17 procent werd daadwerkelijk een of meerdere soa’s aangetroffen. In 2014 had 15,5 procent van de geteste mensen een seksueel overdraagbare ziekte.

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. De aandoening, die onder meer een branderig gevoel bij het plassen kan veroorzaken, is goed te behandelen met pillen.

Het aantal besmettingen met syfilis nam vorig jaar met meer dan een kwart toe tot 942. Die stijging komt vooral voor rekening van mannen met homoseksuele contacten. Het aantal vastgestelde hiv-besmettingen nam met 11 procent af tot 288. Ook deze toename schrijft het RIVM toe aan mannen die seks hebben gehad met andere mannen.

Het aantal hiv-testen bij vrouwen en heteroseksuele mannen is sterk afgenomen, met 44 procent. Dit komt omdat door bezuinigingen jongeren nu alleen op hiv worden getest indien ze hiervoor een indicatie hebben. (ANP)

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht