Zorg

Meer begrip voor autisme: niet gillen maar genieten

Hij is alweer voorbij, de autismeweek. Met onder andere blauwe plonzen, blauwe hardloopwedstrijden en blauwe gemeentehuizen is vorige week geprobeerd aandacht te vragen voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land.

2013-12-16 17:26:20 DEN HAAG ILLUSTRATIE - Een jeugdhulpverlener in gesprek met een meisje. ANP XTRA ROOS KOOLE

ANP XTRA ROOS KOOLE

Veel zijn het er eigenlijk hé: 190.000. Ik denk eigenlijk dat het er nog veel meer zijn. Dat in ons hele land kinderen en volwassenen voortdurend vastlopen in hun dagelijks leven, maar geen flauw idee hebben waar dat aan ligt. Of een andere diagnose opgeplakt krijgen en daarmee door het leven gaan en moeten.

Daarom is zo’n autismeweek ook belangrijk: voor de mensen die het niet hebben en niet kennen én voor de mensen die het wel hebben en niet kennen. Al is er maar een persoon, die vorige week door de berichtgeving over autisme gedacht heeft: ‘Hé, dat heb ik ook! Zo voel ik me ook! Wie kan mij helpen?’

Niet gillen, maar genieten

Onze zoon van nu zes jaar was al heel jong al zo duidelijk anders dan andere kinderen, dat we al vroeg aan de bel moesten trekken. Voor ouders van kinderen met autisme is het belangrijk om te leren hoe ze het beste met hun kind met autisme om kunnen gaan: je kind denkt en leert anders dan jij. Dat is trouwens geen kwestie van even een cursus en ‘hierbij de handleiding’. Wij leren nog elke dag, net als ouders van kinderen die geen autisme hebben overigens.

Dat is het mooie van kinderen: je weet als ouder nooit wat de volgende dag je zal brengen, alleen dat je in een achtbaan zit die vermoedelijk pas over een jaartje of achttien stopt. Mijn advies: niet gillen maar genieten. Vooruit: heel soms mag je even gillen. Buiten bereik van je kinderen graag.

Het hebben van een kind met autisme levert wel eens ‘gilmomenten’ op, maar ik moet zeggen dat die eerder worden veroorzaakt door invloeden van buitenaf, dan door mijn eigen kind. Ook daarom vind ik het jammer dat de autismeweek voorbij is: meer bekendheid en begrip zou een wereld van verschil maken.

Andere manier van informatieverwerking

Het zou zo mooi zijn als elke Nederlander doordrongen zou zijn van het feit dat mensen met autisme simpelweg een andere manier van informatieverwerking hebben: alle informatie die binnenkomt via de zintuigen wordt door de hersenen anders verwerkt dan bij mensen die geen autisme hebben. Kinderen en volwassenen met autisme hebben moeite om van alle details die ze waarnemen een samenhangend geheel te maken.

Spelenderwijs uitleggen wat autisme is? Dat kan ook. Er is nu namelijk een spel voor iedereen die meer wil weten over autisme, kijk maar eens op www.autastica.nl

Stoonis of niet?

Wat ik jammer vind, ook in het kader van meer begrip: autisme wordt vaak omschreven als een stoornis. De verzamelnaam spreekt zelfs van een stoornis: Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Stoornis heeft een negatieve klank. Terwijl we met z’n allen ook zouden kunnen denken: 190.000 kleine en grote Nederlands die op een andere manier dan anders naar het leven kijken: dat kan toch ook veel mooie dingen opleveren? Misschien moeten wij, de overige 16 miljoen-nog-wat, deze kinderen en volwassenen juist op handen gaan dragen en eens luisteren naar wat deze bijzonder denkende, creatieve en geniale breinen ons te vertellen hebben. Niet gillend weglopen, maar genietend luisteren.

Wat vind jij? Is autisme een stoornis? Is het vaker gillen dan genieten? Schrijf het van je af, mail jouw vraag of opmerking naar gezondheidenco@ndcmediagroep.nl Samen kunnen we zorgen voor meer bekendheid en begrip voor autisme.

Tine van Knijff is ondernemer en moeder. Autisme speelt bij Tine thuis een grote rol. Als ervaringsdeskundige schrijft zij hier graag over.

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht