Zorg

Spelen van serious game helpt kinderen met ADHD

Verantwoordelijker gedrag, een beter werkgeheugen en efficiënter omgaan met tijd. Dat is wat kinderen met ADHD tussen de 8 en 12 jaar ontwikkelden door het computerspel Plan-It Commander te spelen. Uit wetenschappelijk onderzoek onder 170 kinderen is gebleken dat de zogenoemde ‘serious’ game het gedrag en de vaardigheden van de kinderen significant verbeterde.

 

Video thumbnail for youtube video UMCG onderzoekt effect methode tegen problemen met prikkelverwerking bij autisme - Gezondheid & Co

Kinderen met ADHD staan erom bekend dat zij moeite hebben met vaardigheden als plannen, organiseren, prioriteiten stellen en efficiënt omgaan met hun tijd. Als nieuwe vorm van behandeling heeft serious gaming bedrijf &ranj, gespecialiseerd in gedragsverandering, de game Plan-It Commander ontwikkeld in samenwerking met de Yulius Academie, farmaceutisch bedrijf Janssen met J&J Healthy Solutions en de Vlaamse patiëntenvereniging ZitStil. Het spelen van een game is een leuke manier om specifieke vaardigheden te trainen. In het avonturen spel, dat zelfstandig thuis gespeeld kan worden, is de speler een ruimteonderzoeker op missie om de wereld te redden. Hij wordt direct ondergedompeld in een spannende verhaallijn en kan gelijk beloningen verdienen. Het spel is hierdoor aantrekkelijk en toegankelijk om te spelen. Juist voor kinderen met ADHD, die zich snel vervelen en moeite hebben met concentreren en doorzetten, is zo’n serious game een uitkomst.

Het onderzoek

Een groep van 170 Nederlandse en Belgische kinderen – voornamelijk jongens – met ADHD tussen de 8 en 12 jaar deden mee aan het onderzoek, geleid door Kim Bul van de Yulius Academie. Ouders en leraren werden gevraagd om, voorafgaand aan het onderzoek en na 10 en 20 weken, vragenlijsten over de vaardigheden van hun kinderen in te vullen. Ook de kinderen zelf beantwoordden vragen over hoe goed ze vonden dat ze konden luisteren, plannen, anderen helpen en de tijd in de gaten houden.

Het onderzoek laat zien dat de kinderen die het spel 10 weken lang, gemiddeld 3 keer per week, naast hun gebruikelijke ADHD behandeling speelden, significante vooruitgang tonen met betrekking tot het omgaan met hun tijd, hun werkgeheugen en verantwoordelijk gedrag. Dit resultaat was ook na 20 weken nog te zien.

Gaming binnen de gezondheidszorg

Michael Bas, co-founder en gezondheidszorg expert van &ranj: “Door dit onderzoek kunnen we wetenschappelijk aantonen dat games een waardevol antwoord kunnen zijn op vraagstukken in de gezondheidszorg. Serious games passen goed binnen de trend van self- management en self- therapy. Laat dit het startsein zijn voor andere zorg instellingen en -aanbieders, maar ook verzekeraars, om de mogelijkheden van serious games nader te onderzoeken. Zo kunnen we samenwerken aan een betere en efficiëntere gezondheidszorg voor alle betrokkenen”.

Momenteel zoeken de onderzoekers en de spelontwikkelaar naar een samenwerkingspartner die het spel kan aanbieden en onderhouden, zodat het toegankelijk is voor de doelgroep.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht