Zorg

UMCG doet onderzoek naar stemming bij mensen met chronische migraine

Gezondheidswetenschappers van het UMCG doen onderzoek naar de impact van chronische migraine op hoe iemand zich voelt, op diens stemming. Met hun onderzoek willen zij meer inzicht krijgen in bij wie en in welke situaties stemmingsklachten het meest voorkomen. Deze informatie kan gebruikt worden om behandelingen te ontwikkelingen die de stemming en kwaliteit van leven van mensen met chronische migraine kunnen verbeteren.

hersenvliesontsteking

Het onderzoek

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen met chronische migraine vaker last hebben van een negatieve stemming (zoals somberheid) en minder vaak van een positieve stemming (zoals blijdschap). We weten ook uit onderzoek dat als dit te erg wordt, dus als de negatieve stemming gaat overheersen en mensen zich steeds minder vaak goed voelen, dit kan bijdragen aan het verergeren van de hoofdpijn en een lagere kwaliteit van leven. Het is daarom belangrijk om mensen met chronische migraine niet alleen een behandeling aan te kunnen bieden voor de hoofdpijnklachten zelf, maar ook voor het omgaan met de impact die migraine kan hebben op hoe ze zich voelen.

Verbeteringen

Om nieuwe behandelingen te kunnen ontwikkelen en bestaande behandelingen te kunnen verbeteren, is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in bij wie stemmingsklachten het meeste voorkomen en in welke situaties ze vaker voorkomen. Onderzoekers van het UMCG brengen dit in kaart door mensen met chronische migraine een dagboek in te laten vullen over hun stemming in het dagelijkse leven.

Deelnemers gezocht

De onderzoekers zoeken deelnemers (18 jaar of ouder) die al langer dan een jaar last hebben van migraine en in de afgelopen drie maanden op minimaal 15 dagen per maand hoofdpijn hadden (waarvan minimaal 8 dagen per maand migraine). Ook mensen die geen of weinig last hebben van stemmingsklachten kunnen meedoen aan het onderzoek. Dit om te kunnen onderzoeken waarom sommige mensen minder last hebben van deze klachten dan anderen. Deelnemers houden gedurende een periode van 7 dagen een dagboek bij op hun eigen smartphone. Het dagboek bestaat uit 10 korte vragenlijstjes per dag, die ieder in ongeveer 2 minuten ingevuld kunnen worden. Tijdens de dagboekweek kunnen deelnemers hun normale dagelijkse ritme aanhouden.

Voorafgaand aan de dagboekweek vullen deelnemers een vragenlijst in (ongeveer 30 minuten) en is er een korte telefonische instructie over het dagboek (ongeveer 20 minuten). Na afloop van de dagboekweek is er een korte telefonische nabespreking (ongeveer 20 minuten). Deelnemers hoeven voor het onderzoek dus niet naar het UMCG toe te komen. Na het afronden van de deelname wordt een samenvatting van de resultaten opgestuurd. Deelnemers die 80% of meer van de dagboeken hebben ingevuld krijgen een vergoeding van 50 euro in VVV-bonnen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de onderzoekers via levenmethoofdpijn@umcg.nl of telefoon: 050-3616660.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht